Problema imigrării în masă a românilor şi bulgarilor de la începutul anului viitor este dezbătută pe larg de presa online din Marea Britanie, iar numărul articolelor a crescut de la câteva pe săptămână anul trecut la mai mult de unul pe zi anul acesta.
Dacă până acum forumurile de discuţii anti-imigraţie dezbăteau mai mult numărul polonezilor şi diferenţele culturale faţă de musulmani, subiectul del mai des întâlnit în ianuarie este numărul românilor şi bulgarilor ce urmează să emigreze.
Tensiunea creată se va reflecta cu siguranţă şi în viaţa de zi cu zi, românii devenind astfel şi mai discriminaţi şi vulnerabili decât sunt în prezent. Cel mai probabil nu va exista un moment anume în care românii vor deveni “oile negre” ale Marii Britanii, ci mai degrabă o evoluţie lentă în timp.
Cum nu există un indicator al “oii negre”, cea mai bună metodă de a măsura fenomenul este “pulsul” comunităţii.
Mihai Corneanu – inginer IT din Londra – ne spune că românii au fost discriminaţi de toate ţările UE şi nu reuşeşte să înţeleagă cu ce au greşit:
“Românii au fost mereu trataţi că cetăţeni de mâna a doua. Chiar în propria ţară, de pe vremea comunismului, cetăţeanul de rând trebuia să fie mai jos decât alţii. În Europa este la fel, noi suntem cei din urmă, cei mai săraci, cei cu drepturi mai puţine.
Dacă urmărim ziarele, este un adevărat scandal referitor la români. Nu ştiu de cine este orgaizat, pentru că distrage atenţia de la alte probleme şi noi suntem folosiţi că un fel de acoperire.
Dacă nu sunt locuri de muncă, e vina românilor. Dacă nu sunt bani pentru beneficii este vina românilor. Şi mai mult decât atât, românii se vor simţi în plus şi vor acceptă orice condiţii le impun britanicii. Decât să fie daţi afară, vor accepta să fie în continuare discriminaţi”.
Catalin Petre, taximetrist din Londra:
“Omul de rând n-are nici o problemă cu românii. Eu le spun clienţilor fără nici o jenă că sunt român; le spun în ce feluri cultura românească este mai bună din punctul meu de vedere, le vorbesc de educaţie, morală.
Oamenii sunt curioşi, apreciază că le povestesc şi nu am întâlnit pe nimeni care să strâmbe din nas sau să aducă aminte măcar de restricţii. Păi nu ştiu ei şi nici nu-i interesează. Gândiţi-va că până şi în ziare scrie că în 2014 se scot vizele pentru români şi bulgari. Ce vize? Dacă jurnaliştii habar n-au, oamenii de unde să ştie?”
Bogdan Tomina, barman:
“Discuţiile despre imigranţi pe care le aud eu sunt destul de rare şi oamenii se feresc să vorbească de frică să nu fie consideraţi rasişti.
Eu nu le spun oamenilor că sunt român. Le spun că sunt grec, îi testez înainte, să văd dacă au ceva împotriva românilor. Că ei fiind politicoşi n-o să-ţi spună în faţă că au ceva cu tine.
Sunt foarte supărat pentru faptul că românii sunt în prim plan prin ziare. Adevărată problemă a britanicilor nu suntem noi, dimpotrivă aş zice, că problema românilor sunt britanicii – alături de alţi europeni.
Anglia, Franta şi Germania se dau de ceasul morţii şi se vaită că vin românii. Până acum, în cei 7 ani de când suntem în UE, ne-au distrus ţara, comerţul, ne-au sărăcit, ne-au luat resursele naturale şi acum se plâng că-i invadăm?
Toate supermarketurile din România sunt fie nemţeşti fie franţuzeşti. Fructe şi legume cumpărăm de la greci, spanioli şi italieni. Carne de la polonezi şi unguri.
Deci cum spuneam, după toate relele pe care le-au făcut, tot ei se plâng că vrem şi noi o viaţă decentă. Vor să ne fure în continuare şi tot noi să ne simţim vinovaţi.
Campania asta de dezinformare ne face să uităm că restricţiile se ridică şi în partea cealaltă şi România nu va mai fi protejată, o să ajungem mai rău ca Grecia.
Nicoleta Bănică, 28 de ani din Londra:
“Englezii obisnuiti nu au treabă cu românii. Singurii care nu mai au loc de noi sunt politicienii.
Adevărul este că englezii s-au săturat de pakistanezi şi indieni, dar n-o să recunoască în veci treaba asta, pentru că e considerat rasism. Când au ocazia să vorbească despre români, au numai cuvinte de laudă, atât pentru ţară cât şi pentru noi care muncim.
Nu va luaţi după ce scrie în ziare, acolo e multă politică şi ca în orice altă ţară, politica nu are legătură cu ce se întâmplă la nivelul nostru.
Am văzut un sondaj în care se spunea că 80% din britanici vor să se reintroducă vize pentru est-eropeni. Nu ştiu care au fost întrebările sondajului şi dacă se referea la români în special, dar sunt sigură că ei de fapt sunt sătui de imigraţia de orice fel şi mai mult, oricine – când este întrebat dacă vrea să fie invadat de alte popoare – răspunde cu NU.
Adrian Manescu, 45 ani, Londra:
“Campania dusă de presă pentru transformarea românilor în sperietori nu are efecte asupra oamenilor. Cel puţin deocamdată. Am senzaţia că nu este prima dată când presa încearcă aşa ceva şi englezii au devenit imuni.
N-o să recunoască nimeni că este o campanie, dar vedem cu ochii noştri că este. Statele UE ar trebui să fie prietene, nu să se discrediteze unele pe celelalte ci sa se ajute reciproc. Acum, când mai este puţin şi România ajunge egală în drepturi cu Marea Britanie, ne dăm seamă că regulile jocului se schimbă, nu mai suntem buni.
Am remarcat ceva interesant în schimb. Bulgarii au început şi ei o campanie pe Facebook în care spun ei cu ce este mai bună ţara lor decât Anglia. Un fel de rămăşiţă de patriotism, nu ştiu cum s-o numesc. Spun ei acolo că în Bulgaria, oamenii îşi pot cumpăra o casă, în ciuda veniturilor minuscule. Eu cred că asta este o greşeală. Să le spui englezilor că în Bulgaria sau în România casele sunt ieftine? Păi dacă se răspândeşte zvonul, o să le cumpere ei pe toate şi o să devenim două naţiuni de chiriaşi. Ca englezii”.