in

Românii din Londra urmăresc manele prin satelit

Florin Bueac, 29 ani, din Onești, instalează sisteme de recepție prin satelit la Londra. Profesionist, școlit la firma Sky în Marea Britanie, spune că piața antenelor este încă destul de bună. Nu neapărat pentru că vin mulți români noi la Londra, ci și pentru că mulți se mută frecvent și au nevoie de o nouă instalație. Florin a emigrat prima dată la 16 ani, dar nu vrea să rămână toată viața emigrant.



Prima dată e emigrat când avea 16 ani și jumătate. A plecat în Ungaria, unde a stat 7 ani, timp în care a învățat o meserie – să pună gresie și faianță, a învățat limba maghiară, dar și engleza. Din ambiție. “Mi-a cerut cineva odată o informație în limba engleză, într-un metrou. Neștiind să explic, am coborât din tren să-i arăt cu mâna pe unde s-o ia, și persoana respectivă s-a speriat. M-am enervat rău și am învățat singur engleza”.

Ambițios, Florin s-a întors în România din Ungaria. A stat cinci ani, timp în care și-a deschis mai multe mici afaceri. “Am avut o discotecă, un bar, o microfermă de porci. La un moment dat cerealele s-au scumpit, iar carnea s-a ieftinit, era mai ieftină carnea din import. La discotecă, trebuia să te bați toată ziua…”

A luat din nou drumul străinătății. În 2007 a venit în Marea Britanie după ce un amic i-a promis un loc de muncă, la pus gresie și fainanță. La o firmă a unui român care profita de conaționalii săi. “Am stat o lună și ceva acolo. Munceam 10 – 12 ore pe zi și abia dacă luam 50 lire pe zi. La un moment dat nu-i mai luam nici pe ăia. Am plecat. Dar pentru început a fost OK.”

Antene parabolice

Întâmplarea a făcut ca un cunoscut să-l întrebe dacă nu vrea să lucreze la montat antene parabolice pentru firma Sky. Tot o firmă românească, din Onești, subcontractor la Sky. O condiție era ca salariul pe primele șase săptămâni să rămână garanție la firmă, un fel de depozit, recuperabil în vacanță sau la încetarea raportului de muncă.

Florin a început o nouă meserie. “Stiam în parte multe lucruri despre televiziune, dar nu știam să montez antene. Am făcut două luni de training și mi-am luat toate certificatele necesare”.

Inclusiv certificatul de lucru la înălțime, special heights. Uneori montatul antenelor satelit cere cunoștințe de alpinism. “Trebuie să te cațeri, cu scări, cu funii, pe acoperișuri, pe chimney… Fără acel certificat nu ai voie să urci, poți primi o amendă de 20.000 lire. Am făcut chiar și training de a salva pe cineva care rămâne blocat în funie”, spune Florin.

Apoi a început munca. 10 – 12 “joburi” pe zi, muncea până noaptea târziu, dar câștigul era pe măsură. “Câștigam o mie, o mie și ceva de lire pe săptămână. Era foarte bine.”

Dar firma era românească, așa că atunci când a vrut să plece în țară și a cerut bani din cele șase săptămâni de salariu lăsate garanție, a început să primească bani mai puțini. A plecat, a lucrat la o altă firmă, apoi s-a hotărât să muncească doar pentru el.

Pe cont propriu

“Si când lucram la firme mai montam antene pe cont propriu, dar la un moment dat mi-am dat seama că am pierdut o grămadă de clienți.”

De la începutul lui 2010 este propriul lui patron. Dacă vrea să se scoale mai târziu, dacă vrea o zi liberă, nu-l oprește nimeni. Florin însă nu e genul. Muncește așa cum a învățat de la 16 ani, până îl prinde noaptea, cu pasiune și folos, pentru că piața e destul de bună. Antene pentru satelit și freeview. Clienți români, dar și englezi, pentru că în 2012 va dispărea sistemul de transmisie analogic, și pentru recepție nu mai ajunge antena agățată la fereastră, pentru cele patru-cinci canale de bază.

“Nu sunt foarte mulți români care vin pentru prima dată și vor antene, mulți sunt din cei care au deja, dar se mută frecvent și au nevoie de o nouă montare”. Unii încearcă să-și orienteze singuri “ligheanul”, stau o zi întreagă și apoi cheamă un specialist.

Cât costă? O instalare de antenă pleacă de la 50 și ajunge la 80 – 100 lire, spune Florin, funcție de domplexitatea lucrăruii. Cam 100 de lire se duce pe o montare.

Care este oferta pentru televiziunile românești? Pachetele Digi, Max, Boom, Focus, Dolce, cel mai solicitat fiind Digi tv, pentru că are cele mai multe canale.

Si cam ce canale vor românii să vadă, atunci când cheamă instalatorul de antene? “Sunt foarte mulți care vor Taraf tv, Otv, dar și Realitatea sau ProTv. Până la urmă, oamenii vor să vadă un film, o știre de acasă. Dar sunt și români care se uită numai la englezi și nu vor antene pentru români”.

“Acasă nu mă face nimeni străin împuțit”

“Nu rămân aici”

La întrebarea dacă rămâne aici, răspunde cu un “Nu” hotărât, fără dubii: “Nu rămân aici. Mă întorc. Foarte sigur. Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara ta. Nu-mi place vreamea la Londra. Nu-mi place ploaia. La montat de antene, dacă plouă, nu poți munci.

Acasă sunt acasă, nu mă face nimeni străin împuțit. Am avut mici dificultăți. Am avut clienți englezi care au refuzat să mă primească pentru că sunt român. Mi-au spus că au vorbit la Sky să le primită un englez. Asta deși românii au făcut cele mai bune joburi în domeniu la Londra. La toți subcontractorii, românii sunt pe primul loc.”

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Pilot de raliu în România, patron de service auto la Londra

“Acasă nu aveam perspective, am plecat”