Pe 8 augut, la Hotelul Comfort din Harrow, a avut loc Târgul de Nunți, o manifestare anuală, ajunsă deja la a treia ediție.
Standul românesc a fost vizitat de zeci de persoane, de toate naționalitățile. Vizitatorii au avut ocazia să deguste preparate tradiționale românești, de la Catering Plaiuri Bucovinene, dar și băuturi tradiționale românești, cum ar fi pălinca de Ardeal sau vinul moldovenesc.
Au fost încheiate și contracte pentru organizarea unor evenimente viitoare, iar trei familii au câștigat premii substanțiale, puse la bătaie de organizatori. Reprezentanții României au fost Catering Plaiuri Bucovinene, Video Raul Studio și Hortensia Sweetcakes.
Alături de România, la Târgul din Harrow au participat și organizatori din Bulgaria, Polonia, Anglia, India, Sri Lanka, Ucraina și Grecia. Profesioniștii de la Video Raul Studio nu au ținut însă cont de naționalitatea vizitatorilor, așa că toată lumea a primit, gratuit, câte o fotografie prelucrată la minut.
Amfitrionul Viorel Popovici a spus că Târgul de Nunți din Harrow, de la Hotel Comfort, i-a adus și trei contracte pentru viitoare evenimente. La Tombola organizată de Video Raul Studio, premiul cel mare a fost câștigat de Nijita Shan, din India, care va beneficia de pachetul de fotografii silver, în valoare de 500 de lire.
Locul doi, constând într-o reducere de 25% din orice pachet, a fost câștigat de Dorinel Benguș, din România, iar cel de-al treilea premiu, o reducere de 10%, a mers la Andrea Vasilescu, tot din România.
O afacere de familie
Născut în Cluj, Sebastian Raul Baboș este în Marea Britanie de 13 ani. Spune despre Video Raul Studio că este o afacere de familie: „Eu sunt cameraman, iar soția și fiica mea sunt fotografi”. „Când am venit aici am lucrat prima oară, ca orice român, pe șantier.
Nu aveam bani să investim în scule, dar am început să câștig mai bine după ce m-am angajat ca șofer. Și în ziua de azi mai practic șoferia, pentru că evenimentele sunt în week-enduri. După ce am început să investesc în aparatură, am început să practic meseria pe care o aveam și în țară, adică fotograf de evenimente.”
În România, Raul Baboș avea un laborator foto, moștenire de familie, spune el. În Marea Britanie a început să investească pentru a putea să își practice meseria. „Pe primul aparat am dat 700 de lire. Apoi am mai luat un obiectiv, am cumpărat un alt aparat, l-am vândut pe cel vechi, am mai găsit o nuntă, un botez.
Revelionul la Londra: Ofertele restaurantelor românești pentru noaptea de Anul Nou
Încet, încet toți banii pe care i-am câștigat, i-am investit. Nu am pus nimic deoparte. Nici în acest moment nu sunt pe profit cu Video Raul Studio. Doar camera pe care am cumpărat-o a costat 6.500 de lire.”
Raul spune că la evenimentele pe care le filmează pentru români nu câștigă foarte bine, pentru că, fiind conaționali, lasă mult din preț. „La englezi se câștigă. Am avut și turci, și greci. În afară de nunți și botezuri am început să facem și videoclipuri. Recent am filmat două videoclipuri cu pianistul Sergiu Tuhuțiu, am înregistrat în locuința din Anglia a lui Nelly Miricioiu, una dintre cele mai mari soprane, născută în România.”
Viorel Popovici: „Oamenii s-au cam săturat de manele”
Viorel Popovici, reprezentantul Catering Plaiuri Bucovinene, spune că organizează în special evenimente pentru comunitatea românească, însă a fost solicitat și de alte naționalități.
Cunoscut și apreciat cântăreț popular, bucovineanul Viorel Popovici este în Marea Britanie de nouă ani, unde se ocupă de organizarea de evenimente. Spune că pentru nunți există un meniu clasic, format din aperitiv, sărmăluțe cu o bucățică de costiță, smântână și mămăliguță și două bucăți de mușchi file plus salată de varză și cafea.
„Acest meniu costă 30 de lire și este de bază, dar de aici se poate urca, în funcție de cât dorește clientul. Cea mai scumpă nuntă pe care am avut-o, pe 20 iunie anul acesta. Un cuplu de maramureșeni a plătit 45 de lire pe meniu și s-a ajuns undeva la 12.000 de lire cu tot cu aranjamente și muzică. A fost cea mai reușită nuntă a firmei noastre.”
Viorel Popovici mai spune că organizează o nuntă de la A la Z, cu aranjamente florale, mâncare și muzică. „Oamenii s-au săturat de manele. În programul nostru muzical există piese folclorice, în special, din toate zonele României, muzică de petrecere, muzică ușoară, dar avem și repertoriu internațional.
Alice Ghiga: “Vreau să devin wedding planner”
Manele cântăm doar la cerere și în ultima vreme nu prea există cerere.” Catering Plaiuri Bucovinene, spune Popovici, nu obligă clienții să cumpere băutura. „De aceea avem și atat de mult succes”, spune el. „Fiecare își aduce băutura, nu impunem, ca alții, 50 de lire pentru o sticlă de whisky.”
„Respectăm tradiția, mai ales cea bucovineană, pentru că este zona de unde vin eu. Bucovinenii sunt oameni gospodari, le place să gătească și să petreacă.”
Mircea Maer