in

Seara Costumului Popular, la a treia ediție. Mirela Maxim: „Foarte mulți au costum popular, dar nu toți au curajul să îl îmbrace”

A treia ediție a evenimentului Seara Costumului Popular va avea loc pe 12 martie, la Best Western Palm Hotel, din Londra, 64-76 Hendon Way, NW2 2 NL. „Costumația nu este obligatorie”, spune organizatoarea Mirela Maxim. „Oamenii pot veni cu sau fără costum popular. Cine îl are să îl poarte, cine nu, să îl cumpere pentru următoarea ediție”, râde ea. Programul va începe la ora 18.00, iar biletele trebuie plătite până în ziua evenimentului, nu se acceptă plata la intrare.

 

Ideea i-a venit în urmă cu patru ani, la o nuntă. Atunci a văzut nașii de cununie îmbrăcați în costum național și i-a plăcut: „Erau două perechi de nași și arătau super”. Anul următor, în a doua zi de Paște, a organizat prima ediție a Serii Costumului Popular, unde au fost 120, de participanți. La ediția de anul trecut au fost 240 de persoane.

Mirela are un costum popular pe care îl îmbracă mândră ori de câte ori are ocazia. „Este un costum popular din zona Bucovina. Cămășile și catrințele au fost ale mamei. ” Românii din Londra nu prea au de unde să își achiziționeze un astfel de costum. Mirela Maxim spune că sunt fete care fac și aici ceva asemănător, dar nu costum popular. În urmă cu doi ani, la Seara Costumului Popular chiar a fost o fată care a prezenta ii tradiționale. „Însă, între ie și cămașă, este diferență mare. Ia este din pânză transparentă, cămașa este din pânză de in, țesută în război”, ne spune Mirela Maxim. De asemenea, la ediția de anul trecut, o creatoare a prezentat rochii inspirate din portul tradițional.

Organizatoarea spune că sunt mulți oameni interesați de acest eveniment. S-au vândut până acum 160 de bilete, din cele 250 puse la dispoziție. „Sala are 350 de locuri, dar vreau ca lumea să se simtă bine, să își aducă aminte cu drag de eveniment”, spune ea.

Cei care au anunțat că vor participa spun că se bucură foarte mult că se organizează un astfel de eveniment în Londra. Una dintre femei i-a mărturisit Mirelei Maxim că a fost la biserică îmbrăcată în costum popular și toată lumea își dădea coate.

„Lumea la biserică se îmbracă cu ce are mai bun. Foarte puțini au curajul să se îmbrace în costum național. Femeia este acum foarte mândră că poate să îl poarte liniștită la evenimentul de pe 12 martie.”

Și anul acesta, publicul o va putea asculta și vedea din nou pe îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca. Mirela Maxim spune că doamna Sofia vrea să cânte la toate edițiile, iar în funcție de programul ei și de starea de sănătate, este un invitat permanent. „Anul trecut a fost foarte încântată de spectacol și de public”, ne-a mărturisit Mirela Maxim. „Nu i-a venit să creadă, a stat la povești cu mulți dintre participanți, nu se aștepta să fie atât de bine primită. Iar noi am fost foarte încântați că ea a fost mulțumită.” Alături de Sofia Vicoveanca, la spectacolul din 12 martie va cânta și Adriana Bucevschi, o altă interpretă din Bucovina, dar și o tânără din Londra, Lorena Robu. Ion Vicovan, un instrumentist foarte bun, special venit din România, le va acompania, dar va susține și un recital instrumental.

Din meniu nu va lipsi ciorba rădăuțeană, specifică zonei Bucovina. Chiar dacă a fost și în meniul de anul trecut, Mirela Maxim nu a renunțat la ea: „Mulți nu știu ce este ciorba rădăuțeană. Nu este prin multe localuri, iar la noi e făcută exact ca la Rădăuți.” Felul doi va fi friptură, însă ca în fiecare an, Catering Suceava va veni și cu surprize: „Noi de obicei aducem ceva în plus la petrecerile pe care le organizăm, ne place să surprindem lumea. Mulți dintre invitați observă și sunt încântați. Noi nu „ciupim” niciodată, ci venim cu ceva în plus.”

„Menționez și faptul că am avut foarte multă susținere din partea membrilor familiei. Ei sunt trup și suflet lângă mine. Dar am avut susținere și din partea persoanelor din afară. Am prieteni care mă susțin, care au distribuit afișe și fluturași. Așa ne menținem pe piață și lumea ne cunoaște: prin colaborare, prin comunicare și prin participarea la alte evenimente”, a conchis Mirela Maxim.

Mircea Maer

Grigore Leșe, într-un spectacol al renașterii tradiției românești la ICR Londra

Tradițiile populare românești, în pericol. Daniel Leș: Casele vechi sunt transformate în mobilă pentru străinătate

Sărbătoare românească la Londra. Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini vin la Horniman Museum

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Clinică medicală pentru românii din Londra

Daily Mail aruncă bomba: Românii fără adăpost au umplut Londra