Menu
in

Șofer român întors acasă din Marea Britanie: „E sclavie modernă… Ne tratează ca și cum am fi cei mai proști”

Un șofer român întors acasă nu este mulțumit de viața din Regatul Unit și spune că era tratat ca un sclav. Mulți muncitori din estul Europei părăsesc Marea Britanie, care se confruntă acum cu un adevărat exod.

Guvernul britanic încearcă să găsească soluții pentru lipsa forței de muncă, în contextul în care tot mai mulți oameni din Estul Europei se întorc acasă și lasă goluri pe piața muncii din Regatul Unit. Printre cei care pleacă se numără și mulți români, potrivit Radio Europa Liberă.

Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale (DEFRA) din Marea Britanie a discutat posibile soluții pentru a-i convinge pe muncitori să nu părăsească țara.

Printre acestea se numără relaxarea restricțiilor pentru șoferii de camion, creșterea capacității pentru testele de condus specializate și angajarea de șoferi locali. DEFRA a mai luat și măsuri pentru a atrage angajați din afara țării.

Aproximativ 100.000 de șoferi de camion și-au pierdut contractele ca urmare a pandemiei și a Brexit.

Reprezentanți ai Grupului comercial Logistics UK au declarat pentru The Guardian că aproape 30% dintre firmele sale caută șoferi. E una dintre meseriile din Marea Britanie care a atras în anii din urmă și mulți români, dar care nu mai e la mare căutare în prezent.

Sergiu Gemănaru este din județul Bacău și a plecat în Marea Britanie în 2009. S-a angajat ca șofer de camion în orașul Coventry și a împărțit timpul petrecut alături de familie cu perioadele lungi și obositoare de muncă din Marea Britanie.

El a povestit că este nemulțumit de condițiile de lucru și că, peste câteva luni, se va întoarce definitiv acasă. Sergiu nu este surprins că șoferii de camion din Europa de Est pleacă din Marea Britanie și vorbește din propria experiență, ca angajat al firmelor de transport din Marea Britanie. El vorbește despre ture lungi, de 14-15 ore, iar veniturile tot mai mici de la Brexit încoace. „Sclavie modernă”, descrie el condițiile de muncă.

Român acuzat de sclavie modernă. „Banii victimei intrau în contul soției inculpatului”

Sergiu a mai spus că mulți colegi români de la aceeași firmă s-au întors deja acasă. „În firma în care am fost eu – 200 de români. Au plecat vreo 120, în tranșe. Câte 30, 40, 50 odată.”

Pe lângă condițiile grele de muncă, spune că s-a confruntat și cu multă. „Ne tratează foarte rasist … Ne tratează ca și cum am fi inferiori, ca și cum am fi cei mai proști. Dacă încerci să îți impui punctul de vedere ești ignorat, nu ești băgat în seamă.”

Șofer de camion: „Ce îmi oferă România în momentul actual?”

Dar nu toți muncitorii români din Marea Britanie sunt dispuși să se întoarcă acasă. ​Un alt șofer de camion din Craiova care locuiește și lucrează în Northampton de cinci ani preferă să rămână în Marea Britanie, chiar dacă recunoaște că viața este mai grea după Brexit.

 „Ce îmi oferă România în momentul actual?”, se întreabă, retoric românul. „Vă și răspund. Nimic. În afară de persoana iubită care este în țară, nimic”. El e de părere că mulți români care aleg în această perioadă să meargă acasă se vor întoarce în Marea Britanie deoarece „încă este mult de muncă”.


…Șofer român întors acasă din Marea Britanie: „E sclavie modernă… Ne tratează ca și cum am fi cei mai proști”…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 3.6]
Exit mobile version