Rezultatul votului la referendumul pentru Uniunea Europeană va fi unul semnificativ pentru viitorul Marii Britanii și al UE, dar îi va afecta în mod direct și imediat pe cetățenii țărilor membre UE care trăiesc în Marea Britanie.
Rezidenții care nu au cetățenia britanică sau a unei țări care este parte a Comunității de Națiuni britanice, nu au dreptul la vot. Un proiect de cercetare inițiat la Universitatea din Southampton are ca scop, printre altele, să descopere opiniile acestora în legătură cu referendumul UE și să estimeze care va fi efectul votului și al procesului de renegociere a termenilor de apartenență a Marii Britanii la UE, întreprins de către premierul David Cameron, asupra cetățenilor UE rezidenți in Regatul Unit.
Rezultatele preliminare din cercetare arată că opiniile românilor din Regatul Unit în legătură cu referendumul UE, diferă de opiniile cetățenilor din alte țări UE.
Majoritatea cetățenilor UE rezidenți în Marea Britanie (52%) consideră că referendumul este legitim și trebuia ținut; 28% cred că este legitim, însă nu ar fi trebuit ținut și numai o minoritate de 20% nu consideră referendumul a fi „legitim”.
Distribuția este similară în rândul respondenților români, însă proporția celor care consideră că referendumul trebuia ținut este mai semnificativ (63%).
1 Consideri că referendumul Marii Britanii despre rămânerea în Uniunea Europeană este legitim?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei, care au drepturi mai substanțiale cu respect la Referendumul UE.
Pentru a evalua nivelul de euroscepticism al respondenților, chestionarul a inclus întrebarea „dacă respondenții ar prefera ca și țările lor de origine să țină un referendum despre rămânerea în Uniunea Europeană”. Rezultatele preliminare arată că 42% dintre respondenții români ar dori ca și România să țină un astfel de referendum.
Acest procent este considerabil mai mare decât cel al tuturor respondenților europeni (26%).
2 Crezi că și România ar trebui să țină un referendum despre rămânerea sa în Uniune Europeană?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei, care au drepturi mai substanțiale cu respect la Referendumul UE.
Procentul românilor care ar prefera ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană este mai mare (11%) decât media tuturor respondenților (7%), însă numărul românilor care cred contrariul – că Regatul Unit ar trebui să rămână și să devină chiar mai integrată în UE – este și de asemenea mai mare (33%, în comparație cu media de 27%).
Chris Moreh