in

Sunt uniţi românii din Marea Britanie? – “Ne ajutăm unii pe alţii” (II)



Cât de uniţi sunt românii din străinătate? Suntem tentaţi să spunem că exact atât cât îşi doresc sau cât simt nevoia. Per total, însă, românii din diasporă sunt la fel de variaţi şi sunt un pic mai uniţi decât cei din România. Ceea ce e deja bine. Vă prezentăm în serial opiniile mai multor români din Londra cu privire la această chestiune.

Sunt uniţi românii din Marea Britanie? “Avem prejudecăţi faţă de alţii” (I)

“Nu simt dorinţa de a avea relaţii româneşti”

Fără legături cu românii

“Am trăit jumate din viaţă în România şi altă jumate în UK. Am venit aici la 26 ani. Azi sunt un boşorog de peste 40 ani. Am cunoscut mulţi români la început şi mi s-a acrit de ei şi de atâtea poveşti lacrimogene ce mi-au spus zilnic. În plus sunt mereu şucăriţi şi cu capsa pusă. Totdeauna aveau ceva de criticat şi le era chiar dor de România.

Le-am zis că dacă nu le convine viaţa de aici, să se ducă înapoi şi aşa i-am pierdut ca relaţii şi aşa zisa lor prietenie. Doar 2 ani am avut relaţii româneşti, de atunci am doar amici englezi şi indieni, puţine legături cu români şi doar prin email. Aşa că nu cred că-i vorba de vreo unitate şi nici nu vreau să o cultiv măcar. Sunt căsătorit de 14 ani cu o englezoaică şi toţi prietenii ne sunt englezi.

Nu simt dorinţa de a avea relaţii româneşti, dar asta e ceva personal. Fiecare are dreptul de a gândi şi crede în relaţiile lui şi nu e loc de a judeca pe nimeni aici. Ar fi o tâmpenie!”, ne-a explicat Victor Tudorache, proprietarul unei spălătorii auto.

Cu faţa spre România

“În momentul în care tu eşti (sau măcar te consideri) un om deschis, egalul unui occidental ca şi cultură şi pregătire profesională, de ce ai accepta să participi la ceva comun cu oameni uneori foarte străini ţie în ceea ce priveşte concepţiile? Aşa că rămâne fiecare în cercul său de amici sau familie. Cred că nu există diaspore într-adevăr unite decât în societăţi foarte omogene cultural şi provenind din ţări sărace economic. Activităţile comune susţin indivizii în ţara de adopţie, pe când noi ne întâlnim să discutăm tot despre România. Dacă să ne întoarcem sau nu, adică tot timpul cu faţa spre România. Nu că ar fi rău, dar poate nu este destul”, declară profesorul Tiberiu Aluculesei, 36 de ani.

Hoţii sunt uniţi

Pădure fără uscături nu există, dar dacă acele uscături sunt româneşti, atunci comunitatea românească ar trebui să facă ceva, sunt de părere alţii. “Eu locuiesc în Anglia, de 2 ani şi din ce-am văzut eu aici, românii sunt uniţi! Dar ştii care? Hoţii de buzunare, spărgătorii de case, cei care fac carduri bancare false, cei care se ocupă de droguri etc., într-un cuvânt:pungaşii! Ăştia sunt uniţi aici. Sunt ei uniţi pentru lucruri bune? Nu! Se ajută între ei? Nu!

Eu nu am prieteni români. Locuiesc cu un englez şi avem doar un cuplu de amici români, şi asta doar pentru că ea lucrează cu mine. Daca vreau prieteni români? Nu! Există aici în zonă un restaurant românesc, unde se adună românii să “petreacă”, dar am fost acolo o singura dată: am mâncat ciorbă de burtă şi mici. Au fost super bune, nimic de spus, dar atmosfera nu mi-a priit deloc, aşa că nu ne-am întors acolo. De ce să mă întorc? Să-i văd în plin restaurant cu drogurile pe masă? Nu, mersi! N-am nevoie să văd aşa ceva. Asta a fost acum vreo 3luni…”, povesteşte Cristina Iliescu, 28 de ani, muncitoare. Numai experienţe bune.

Pentru alţii însă, comunitatea românească e aproape idilică. “Ne ducem şi petrecem cu şi între români, cultivăm limba şi tradiţiile româneşti în familie, mergem la biserică, la nunţi, botezuri, chefuri, spectacole româneşti. Avem prieteni atât români, cât şi nemţi, unguri, olandezi, turci, etc. Aici pe pamânt englezesc suntem toţi englezi. Hoţi, se găsesc pretutindeni. De când am venit aici nu am avut decât experienţe bune atât cu români, cât şi cu alte naţionalităţi.

Ne ajutăm unii pe alţii mai ales spiritual căci avem cu toţii un singur gând: să asigurăm un viitor mai bun copiilor noştri. De ce ne întâlnim atât de des? Pentru a depăna amintiri frumoase despre România noastră – despre Valea Oltului, despre Piatra Craiului, despre Bucureşti, Timişoara, Odorheiul Secuiesc etc. Pentru a promova spiritualitatea românească aici în spaţiul anglo-saxon şi a face cunoscut copiilor noştri, rădăcinile lor”, susţine Simona Mititelu,economist, 43 de ani.

Doina Ganea

(Va urma)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Echipa Paralimpică a României se află în tabăra de antrenament de la Knowsley

Referendumul a fost invalidat, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni