in

Weekend românesc la Muzeul Horniman, în perioada 3-5 octombrie. Invitați speciali: Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini

La începutul lunii octombrie, la Horniman Museum and Gardens, 100 London Road, Forest Hill, Londra SE23 3PQ, cel mai mare muzeu de antropologie din Londra, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente dedicate culturii populare româneşti, organizat în Marea Britanie.



Manifestarea va avea loc la inițiativa Insitutului Cultural Român și va fi prilejuită de deschiderea marii expoziţii de ţesături şi costume populare româneşti „Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate”.

Invitaţi speciali vor fi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, alături de: Ioana Ieronim, Fiona Sampson, Mihaela Bădescu, Paul Buţă, Daniel Leş, Irina Sârbu, Matt Bacon, Vasile Cozma, Paul Moylan şi Bogdan Văcărescu. Partenerii media ai evenimentului sunt Ziarul Românesc și Diaspora Românească.

„Weekend-ul Românesc de la Muzeul Horniman, situat pe o «gură de Rai» cu vedere spre Tamisa, pe dealul Forest Hill, înseamnă două zile de celebrare a culturii populare românești prin muzică, dans, expoziții, filme, demonstrații de meșteșuguri și degustări de bucate tradiționale”, ne-a mărturisit Dorian Branea, directorul ICR Londra.

„Un eveniment de asemenea anvergură va oferi publicului britanic încă o ocazie de a ne cunoaște și înțelege mai bine, într-o ipostază admirabilă, spectaculoasă a culturii noastre. Iar asta, în contextul unuia dintre cele mai importante muzee de antropologie din Londra. În același timp, weekend-ul Românesc va fi și o sărbătoare comunitară, o revenire acasă, într-un acasăesențial, profund, a tuturor conaționalilor noștri din Londra și Marea Britanie”, a mai spus directorul ICR.

Dorian Branea a adăugat că expoziția dedicată costumului popular românesc este cu siguranță cea mai mare organizată vreodată în Marea Britanie, iar weekend-ul Românesc are o anvergură care îl face, probabil, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de acest gen.

«Cum poate schimba un astfel de eveniment percepția unora dintre britanici cu privire la noi?», l-am întrebat pe Dorian Branea. „Ceea ce facem prin intermediul culturii trebuie înțeles în contextul tuturor demersurilor (diplomatice, consulare, mediatice, comerciale etc.) pe care autoritățile române le întreprind aici pentru a apăra reputația României și interesele generale ale țării noastre. Și acestea nu sunt puține, și nici simple.”

„Desigur, noi ne adresăm, prin evenimentele noastre, marelui public, și sunt încredințat căpercepția celor care s-au bucurat de-a lungul anilor de spectacolele noastre, de expozițiile noastre, de proiecțiile noastre de film, de lansările noastre de carte, de concertele noastre nu poate fi decât pozitivă, chiar admirativă”, este de părere directorul ICR.

Weekendul românesc  va purta denumirea „România esenţială – Viaţă şi făptuire în lumea de demult”. Dorian Branea consideră că „lumea tradițională, pe care, din păcate, o pierdem într-un ritm amețitor, este edificatoare, constitutivă pentru fiecare dintre noi.” „Valorile ei”, a continuat directorul ICR, „rămân o axă identitară, o osie a vieții noastre morale, un exemplu de bunăsituare în lumea infinită. Apoi, universul tradițional esteși o foarte bogatăsursă de frumusețe – nu trebuie decât să priviți costumele de la Horniman, rafinamentul și imaginația cu care au fost create, și e de ajuns pentru a înțelege”.

Directorul ICR ne-a asigurat că evenimentele organizate în această toamnă de institut vor fi multe și pentru toate gusturile și preferințele.

„Vor mai fi câteva proiecte mari, precum Zilele Culturii Române la Dublin, realizat împreună cu ambasada noastră din Irlanda, un spectacol după Ion Creangăcu marele actor Marcel Iureș, un program de aniversare a celor 25 de ani scurși de la căderea comunismului, un concert al naistului Nicolae Voiculețsau recitalul de Ziua Naționalăal extraordinarei soprane Teodora Gheorghiu,și multe altele”, a spus el.

Vom reveni cu detalii despre programul wekendului românesc!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comunitatea din Marea Britanie cere anularea Congresului Românilor de Pretutindeni

Deputatul Aurelian Mihai a intrat în a șasea zi de grevă a foamei. „Taxele reduse, ordine în consulate şi morţii acasă!”