Conform datelor prezentate astăzi de guvernul britanic, infectările cu varianta Delta în Marea Britanie au explodat: în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 22.868 de cazuri (din 1,2 milioane teste), o cifră record, care nu s-a mai înregistrat din 28 ianuarie.
Aceasta este o creștere evidentă, chiar dacă efectul vaccinurilor continuă până acum să reducă impactul asupra internărilor în spitale, unde se află un număr stabil de circa 1.500 pacienți Covid în toate spitalele din Regat.
Conform indicațiilor din ultimele zile, infecțiile legate de mutația Delta a coronavirusului au ajuns la 99% din totalul cazurilor noi.
„Un contact de 5-10 secunde este suficient pentru a vă îmbolnăvi”.
Sunt îngrijorătoare rapoartele autorităților australiene de sănătate, care au definit infecțiile ca fiind „înspăimântător de rapide”, posibil după un contact de 5-10 secunde, pe baza filmărilor realizate de camerele CCTV într-un centru comercial din Sydney.
Un contact care durează 5-10 secunde este suficient pentru ca varianta Delta să poată transmite. Acestea sunt datele din Australia și raportate de experții britanici intervievați de ziarul The Guardian.
Varianta Delta în Marea Britanie este acum responsabilă de 99% din cazuri, varianta este cu 60% mai eficientă decât varianta Alpha în transmitere, și ar putea fi legată de un risc mai mare de spitalizare pentru cei care au primit doar o doză de vaccin.
“Este necesară o acoperire mai mare a vaccinării pentru a ne proteja împotriva unei variante mai transmisibile”, a declarat ziarului virusologul Stephen Griffin de la Universitatea din Leeds.
Nu este încă clar de ce se transmite atât de ușor varianta Delta. Catherine Noakes, membru al Comitetului științific britanic pentru situații de urgență (Sage), a declarat că ar putea exista cel puțin trei cauze: persoanele care se infectează ar putea avea o încărcătură virală mai mare, ceea ce pentru răspândirea virusului este expunerea o cantitate mică de viruși este suficientă sau este suficient un timp de expunere scurt pentru ca infecția să apară.
La vaccinuri, Marea Britanie stă foarte bine: 62% din persoanele peste 18 ani au primit a doua doză (peste 32,5 milioane în cifre absolute). În timp ce prima doză a fost inoculată la aproape 85% din populația adultă rezidentă. Extinderea în continuare a procentului de locuitori vaccinați și implicarea în campania de masă chiar și a grupurilor de vârstă mai tinere, reprezintă arma pe care guvernul Boris Johnson încearcă să o folosească pentru a consolida limitarea acestei noi variante.,
Boris Johnson a amânat ultima etapă a ieșirii din restricții de la 21 iunie la cel mai devreme de 19 iulie; o etapă pe care premierul și noul șef al asistenței medicale, Sajid Javid, au reiterat-o astăzi că speră să se întâlnească de data aceasta ca termen limită definitiv, dar despre care unii experți rămân precauți în timp ce așteaptă să vadă evoluția tendinței infecțiilor.
În ciuda creșterii infecțiilor cu covid-19 din cauza variantei Delta, Anglia păstrează data de 19 iulie pentru sfârșitul restricțiilor anti-coronavirus. Noul ministru britanic al Sănătății, Sajid Javid, a spus acest lucru în parlament, potrivit BBC. “Nu există niciun motiv pentru a trece dincolo de 19 iulie”, a spus Javid, subliniind că, în ciuda creșterii infecțiilor, decesele rămân scăzute.