Deputatul USR de diaspora, Daniel Popescu, a declarat într-un interviu acordat publicației Gazeta Românească din Italia că exista în continuare incertitudine legată de cetățenii europeni care părăsesc temporar Marea Britanie după Brexit, dacă aceștia se vor putea întoarce.
„Evoluția negocierilor a fost lentă, fapt consfințit și de o rezoluție a eurodeputaților adoptată acum o lună de plenul de la Strasbourg. Nu s-au înregistrat progrese suficiente pe următoarele direcții: asigurarea drepturilor cetățenilor UE și britanici, clarificarea angajamentelor financiare ale UK și rezolvarea chestiunii frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.
Principala problemă este că în continuare guvernul britanic nu garantează dreptul de ședere și muncă al cetățenilor europeni (și implicit români) care momentan locuiesc în Marea Britanie, după ieșirea din Uniunea Europeană.
Aceasta înseamnă că cetățenii europeni (și români) sunt într-o stare continuă de incertitudine legată de viitorul lor în Marea Britanie și există deja cazuri de angajatori care profită de această situație pentru a discrimina sau a ține lucrătorii în situații de exploatare. Chiar și cu propunerile puse în discuție de către Theresa May, cetățenii europeni și implicit români, vor avea mai puține drepturi, și anume: va fi mai greu sau chiar imposibil pentru membrii familiei (de exemplu, părinţi/persoane în vârstă) să vină să locuiască cu copiii/nepoții lor în Marea Britanie.
Exista în continuare incertitudine legată de cetățenii europeni care părăsesc temporar Marea Britanie după Brexit, dacă aceștia se vor putea întoarce. Mulți români și-au făcut reședința permanentă, care nu va mai fi valabilă după Brexit, ceea ce înseamnă că probabil vor trece din nou printr-un alt proces birocratic pentru a se stabili mai departe în Marea Britanie (proces incert, despre care se spune că va fi lansat în 2018)”, a declarat deputatul Daniel Popescu.
Tot interviul îl puteți citi în Gazeta Românească.
Partidul lui Nicușor Dan și-a desemnat candidații în DIASPORA. Iată lista completă