Deși s-a discutat faptul că orice tratat cu Marea Britanie va fi la nivelul întregii Uniuni Europene, președintele României se pare că nu ține cont de acest lucru.
El a anunțat, într-un comunicat de presă postat pe pagina președinției, că după Brexit „vor fi importante actualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice, cât și privind securitatea, apărarea și relațiile externe”.
Cu alte cuvinte, după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, România este dispusă să negocieze separat aspecte economice cu această țară.
Președintele a mai spus că „indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile cetățenilor români trebuie să fie reduse cât mai mult posibil”.
Iată comunicatul de presă:
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 27 august a.c., la solicitarea părții britanice, o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Boris Johnson. În cadrul convorbirii, au fost discutate, în principal, relațiile dintre România și Marea Britanie, precum aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În ceea ce privește relațiile bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, după Brexit, vor fi importante actualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice, cât și privind securitatea, apărarea și relațiile externe.
Referitor la Brexit, Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.
Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.
Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Președintele României că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.
Cu privire la drepturile cetățenilor britanici din România după Brexit, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acestea vor fi protejate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie.”