in

Medicii veterinari pleacă din România în Anglia și Germania


În zece ani, numărul medicilor veterinari concesionari, singurii care execută vaccinările obligatorii, supraveghează sănătatea animalelor plus alte atribuții, s-a redus cu aproape două treimi în județul Olt, scrie Gazeta de Sud.

Fenomenul „dispariției“ medicilor continuă, aceștia preferă să plece în străinătate.

În patru luni, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, dr. Ion Bozgă, a semnat 22 de recomandări medicilor care au ales calea străinătății. În județul Olt, în cele 112 localități, mai sunt doar 44 de medici veterinari concesionari, în condițiile în care, cu zece ani în urmă, numărul acestora era de trei ori mai mare. Cine rămâne o face din dragoste pentru meserie și poate pentru că mai are și alte surse de venit, spune dr. Ion Bozgă.

Zone întregi din România sunt astăzi descoperite.

Medicii iau calea străinătății, în țări ca Anglia sau Germania. În Anglia câștigă 3.000 lire/lună, bani din care pot face, lejer, și economii. Dar și tehnicienii au plecat, mai spune dr. Bozgă.

„Mai avem 44 de medici, dar și ăștia pleacă. Nu se mai duc să liciteze, le expiră contractul și abandonează. Unele localități sunt descoperite. Ei nu le iau și nu poate să-i oblige nimeni, pe banii lor, să asigure asistență. Nu vă dați seama? Trebuie să ai cadru mediu, să-l angajezi, tehnician sau asistent, și ăla trebuie plătit lunar. La 60 de zile nu l-ai plătit, intri în incidență și ai probleme. (…) S-au dus în Anglia, Germania, fac orice, numai… Asistenta mea, soția preotului, este în Germania, îngrijește doi bătrâni de 86 de ani, în cărucior…“, a mai spus dr. Bozgă.

Un alt val de specialiști părăsește România. Medicii veterinari aleg să plece: „În Anglia câștig în trei zile cât într-o lună în țară”
Ministrul de Finanțe Cîţu: «Românii din diaspora muncesc pentru ca bugetarii din țară să trăiască bine. Tăiem toate beneficiile!»

În ce condiții vor putea să muncească românii care vin în Marea Britanie după Brexit. Ministrul de Interne Priti Patel: „Preluăm controlul!”