in

Mercedes va produce în România. Investiţie de 300 milioane euro



Grupul german Daimler va investi peste 300 milioane euro în România pentru extinderea producţiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş, judeţul Alba. Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, va extinde capacitatea de producţie, deoarece fabrica de la Stuttgart funcţionează deja la capacitate maximă, anunţă grupul german.

Conducerea Daimler AG, proprietarul Mercedes-Benz, a decis miercuri, 24 aprilie, investiţii de 300 milioane de euro la Sebeş.

“Pentru productia unei noi generaţii de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de Euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de Euro”, informează Mercedes-Benz România.

Sebeşul este important pentru Daimler deoarece nemţii mai deţin aici o subsidiară a Star Transimission. Prin această companii Daimler produce deja în România componente pentru cutii de viteze în două locaţii din judeţul Alba: Cugir, la fosta uzină de armament şi Sebeş.

Nemţii vor să-şi extindă producţia de sisteme de transmisie din România deoarece uzina de la Untertuerkheim, acolo unde acestea sunt produse, a ajuns la capacitate maximă, informează Reuters.

“Conducerea fabricii şi cea a Sindicatului au convenit, în urmă cu doi ani, să producă noua cutie de viteze automată şi un modul de asamblare la locaţia din Stuttgart-Hedelfingen. Consiliul de administraţie şi-a reafirmat astfel angajamentul pentru producţia internă a cutiilor de viteze. Cel de-al doilea modul de asamblare din Sebeş va fi aprovizionat de la locaţia noastră de producţie. Cererea crescută pentru cutii de viteze asigură utilizarea pe termen lung a capacităţii de producţie de cutii de viteze în cadrul locaţiei din Stuttgart-Hedelfingen”, spune Wolfgang Nieke, preşedintele sindicatului fabricii Mercedes-Benz din Untertürkheim şi al dezvoltării de autoturisme. Mercedes-Benz România mai anunţă că există posibilitatea ca o nouă generaţie de cutii de viteze automate să fie, de asemenea, fabricată în noua reţea de producţie începând cu 2016. Reţeaua implică locaţiile din Stuttgart (producţie completă, inclusiv asamblare) şi Sebeş (doar asamblare).

Compania germană mai informează că raţiunea acestui plan este cererea în continuă creştere pentru cutii de viteze, în conformitate cu strategia de creştere a Mercedes-Benz 2020.

Investitorul “secret” al lui Ponta

Victor Ponta declara în luna martie în cadrul unei emisiuni că “Zilele trecute, în şedinţa de guvern, pe lista confidenţială, pentru că aşa a fost înţelegerea, am aprobat un memorandum de înţelegere cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase. înţelegerea dintre noi este să anunţăm împreună acest lucru”.

După ce anunţul premierului a lăsat loc pentru o sumedenie de speculaţii, fiind lansate aduse în discuţie nume precum BMW, Volkswagen sau Opel, se pare că investitorul “secret” este Daimler, producătorul mărcii Mercedes. Ulterior reprezentanţii Mercedes au venit în România pentru a inspecta o serie de amplasamente pentru construcţia noii fabrici. După ce au vizitat Aradul, cei de la Mercedes au ajuns la Cugir.

Compania pe care nemţii în România se numeşte Star Transmission şi are unităţi de producţie la Cugir şi Sebeş. Primul pas făcut de Mercedes privind creşterea investiţiilor din România a fost cumpărarea acţiunilor deţinute de statul român în cadrul Star Transmission, după cum a anunţat Varujan Vosganian, ministrul economiei. Tranzacţia a fost de 4 milioane euro.

Compania are în prezent 800 de angajaţi, însă numărul acestora ar putea creşte în contextul acestor investiţiilor anunţate.

Parteneriatul dintre Daimler AG şi Compania Naţională Romarm a început în 1996, când nemţii au început construcţia de cutii de viteze în cadrul Uzinei Mecanice Cugir.

în 2008 România a pierdut o investiţie uriaşă, de circa 1 miliard de euro, pe care nemţii voiau să o facă în ţara noastră. Mercedes-Benz a ales atunci Kecskemet, localitate din Ungaria, acolo unde acum produc modelele Clasa B şi noul CLA.

Nemţii pun condiţii în schimbul banilor

Cea mai mare investiţie germană în România din toate timpurile, anunţată de producătorul maşinilor Mercedes Benz în judeţul Alba, va schimba total două oraşe din Transilvania. Practic, nemţi injectează în fabricile din Cugir şi Sebeş peste 300 de milioane de euro, adică de 30 de ori bugetele adunate ale celor două localităţi.

Vestea că grupul german Daimler investeşte în oraş atât de mulţi bani a traversat Sebeşul dintr-o parte în alta.

Cu 28.000 de locuitori şi un parc industrial în dezvoltare, Sebeşul este unul dintre puţinele oraşe româneşti în care şomajul “moare de foame”.

“Investiţia pe care grupul german Daimler o va realiza la Sebeş, oraş cu şomaj de numai 2 la sută, va crea sute de locuri de muncă, iar autorităţile locale doresc să sprijine investitorul cu lucrări de introducere a utilităţilor în zonă”, spune Alexandru Dăncila, primarul oraşului.

Iar nemţii nu vin aici doar pentru că au observat seriozitatea ardelenească timp de 10 ani, cât au fabricat roţi zimţate şi piese de transmisie la Cugir, ci şi pentru că forţa de muncă este mult mai ieftină decât în Germania. Un muncitor de la fabrica din Stuttgart are peste 3.000 de euro pe lună, în timp ce în România se câştigă de cinci ori mai puţin.

Ca să construiască fabrica de la Sebeş, care are peste 8.000 de metri pătraţi, şi să dezvolte parcul industrial din Cugir pe aproape două hectare, cei de la Daimler au pus statului român o serie de condiţii.

Potrivit unor surse, investiţia de 300 de milioane de euro a producătorilor Mercedes ar fi fost condiţionată de terminarea autostrăzii Sibiu-Arad şi de modernizarea drumului până la Cugir. Termenii înţelegerii includ însă şi alte facilităţi, pe care autorităţile le vor face publice după Paşti.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Chef Loredan vă recomandă Medalion din muşchiuleţ de porc

Daily Mail: Românii sunt oameni răi, care nu au grijă de câinii vagabonzi