În România, bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63, însă vârsta de pensionare urmează să crească, a declarat premierul Mihai Tudose într-un interviu pentru Agerpres.
„Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani”, a spus Mihai Tudose.
Pensionări pe capete în Armată și Poliție
Guvernul pregătește un act normativ prin care să schimbe modalitatea de calcul a pensiilor speciale, astfel încât acestea să nu mai poată depăși salariul luat în perioada activă. „Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (…) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”, a spus premierul Tudose. Măsura nu va afecta însă și pensiile aflate deja în plată, relatează Republica.
În urma acestui anunț, a fost declanșat un val de pensionări din Armată, SRI şi Ministerul de Interne. De vineri până marți, 700 de polițiști au depus cereri de pensionare, a anunțat ministrul de Interne, Carmen Dan. Importanţi lideri din structurile militarizate. Importanţi lideri din structurile militarizate, printre care şeful Forţelor Terestre, generali din structuri NATO şi şeful Jandarmeriei Române, au fost trecuţi în rezervă la cerere în vederea pensionării.