Programul de guvernare al Uniunii Social-Liberale prevede creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016, dar şi reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale.
La capitolul “Salarizare” din Programul de guvernare al USL este prevăzută până în 2016 creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.200 lei. De asemenea, Guvernul USL îşi propune reducerea treptată, până în 2016, a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale.
Totodată, potrivit documentului citat, în perioada 2013 – 2016 va fi suţinută egalitatea de şanse, inclusiv privind eliminarea diferenţelor salariale între femei şi barbaţi pe piaţa muncii. Alte puncte ale programului de guvernare pentru perioada 2013-2016:
TVA va reveni la nivelul de 19%.
Revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii; pe termen mediu, stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar.
Păstrarea plafonul de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Un ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016.
Reducem la jumătate numărul de taxe parafiscale.
De asemenea, programul de guvernare al USL prevede, în domeniul Apărării, creşterea calităţii vieţii personalului Armatei în acord cu realităţile economice şi sociale interne şi cu statutul de stat membru NATO şi UE, concomitent cu sporirea atractivităţii profesiei militare.
Priorităţile Guvernului în energie sunt proiecte vechi şi sunt, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Târniţa sau reactoarele nucleare 3 şi 4, dar include şi obiective noi, printre care explorarea gazelor de şist si extracţia de hidrocarburi în Marea Neagr.
Construirea liniei de mare viteză pe secţiunea Curtici- Bucureşti-Constanţa si negocierea cu Uniunea Europeană a unui nou coridor european în cadrul TEN-T, pe axa Vest-Est (Budapesta – Odessa) sunt doar câteva măsuri pe care noul guvern le va lua în vederea realizării unui sistem feroviar modern şi durabil şi creşterii vitezei de transport în condiţii de maximă siguranţă, potrivit aceluiaşi program de guvernare al noului Guvern condus de Victor Ponta.