in

Puneţi bani deoparte pentru bătrâneţe! Apocalipsa pensiilor vine după 2030

Perspectiva demografică a României este proastă, fiind agravată şi de pierderea masivă a populaţiei active prin migraţie, astfel încât sistemul de pensii de stat se îndreaptă sigur către faliment. Un salariat va susţine 2,5 pensionari în 2030, astfel că este nevoie de alte sisteme de pensii suplimentare pentru ca pensionarii să-şi asigure bătrâneţi liniştite, nu îndestulătoare, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Ion Giurescu.

În România există în prezent trei sisteme de pensii: Pilonul I, bugetul pensiilor publice, Pilonul II, al pensiilor private cu contribuţie obligatorie (de 5,1% din venit în prezent) şi Pilonul III, al pensiilor private facultative, pentru care există stimulente fiscale până în limita unui plafon.



“Românii nici nu au salarii care să le permită ca în alte ţării să-şi asigure venituri suplimentare. Trebuie să se vină şi cu alte idei. Conform prognozei Eurostat, populaţia de 65 de ani va avea o pondere de 65% în anul 2060 în România, iar în 2030 un salariat va susţine 2,5 pensionari. Deci clar că pe lângă sistemul de pensii trebuie să vină în completare cu alte sisteme”, a spus Giurescu.

Raluca Ţintoiu, director general al NN Pensii şi preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), spune că pensionarii sunt din ce în ce mai dependenţi de salariaţi, iar populaţia are o tendinţă accentuate de îmbătrânire. Director general al NN Pensii a făcut referire la un studiu privind responsabilii pentru asigurarea pensiilor, din care rezultă că 37% consideră că statul trebuie să le asigure veniturile după pensionare.

România se află pe locul al treilea între statele membre UE în care populaţia vârstnică, de 80 de ani sau mai mult, este în continuă creştere, înregistrând o creştere de 2% doar în ultimul deceniu.

Specialiştii avertizează că populaţia României, la nivel general, va continua să scadă, astfel că se aşteaptă ca până în 2060 numărul de locuitori din ţara noastră să ajungă la 14,3 milioane, cu 5,6 milioane locuitori mai puţin faţă de anul 2015.

 

România îmbătrâneşte: un pensionar la un SALARIAT

Muncești în străinătate și vrei pensie comunitară? Iată de ce acte ai nevoie

Atenție, părinți! Se simplifică procedura pentru călătoria în străinătate a minorilor români

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Europarlamentarul UKIP bătut de un coleg a plecat din partid. Se zvonește că ar trece la conservatori

Femeile au nevoie să doarmă mai mult decât bărbaţii. Îşi solicită creierul mai mult