O tânără care a studiat Științele Educației și Limba Franceză în Marea Britanie a decis să se întoarcă să predea în România, dar a aflat cu uimire că diploma primită la Canterbury Christ Church University nu îi este recunoscută acolo.
Potrivit Adevărul, Aurelia Răducea, din Vâlcea, se luptă de mai bine de doi ani să își echivaleze diploma cu dublă specializare obținută în Anglia, la Canterbury Christ Church University.
Tânăra a terminat în 2010 Științele Educației și Limba Franceză și a lucrat ca profesor asistent la Newinton Community Primary School, din Ramsgate.
În urmă cu doi ani, ea a decis să se întoarcă în țară însă, ca să profeseze în sistemul educațional românesc, trebuia să-și echivaleze studiile. Numai că drumul până la recunoașterea diplomei s-a dovedit fără sfârșit.
Inițial, diploma i-a fost tradusă greșit, respectiv „Litere și Limba franceză”. Ulterior, la o reanalizare a dosarului, Consiliul Național pentru Recunoașterea Diplomelor (CNRED) a anunțat-o pe Aurelia Răducea că pentru a i se echivala domeniul Științele Educației are nevoie să efectueze un stagiu de practică în România.
Însă, potrivit legislației românești, stagiul este posibil doar dacă Aurelia Răducea este înrolată, din nou, ca studentă, de această dată a unei facultăți de profil din țară. Femeia a contactat mai multe universități din România, însă nu a rezolvat nimic.
„Am vorbit la Universitatea Lucian Blaga, am scris la Universitatea din Pitești, la Spiru Haret Râmnicu Vâlcea, la Universitatea din Craiova. Mai mulți rectori au încercat să mă ajute, foarte mulți mi-au spus că nu e posibil să fac acest stagiu, că nu au cum să mă înmatriculeze pentru un singur stagiu. Eu nu pot de exemplu nici măcar să mă apropii de o grădiniță. Deși am studii efectuate în Anglia, aici sunt considerată absolvent de 12 clase, este frustrant”, a declarat Aurelia Răducea pentru Adevărul.
Universitatea Spiru Haret Râmnicu Vâlcea i-a transmis că nu se organizează stagii de practică pedagogică decât pentru studenții de la programul de studii de licență de profil, care sunt la forma de învățământ cu frecvență. Răspunsuri similare a primit și de la celelalte universități contactate.
Aurelia Răducea spune că atunci când a plecat la studii în Anglia nu s-a gândit în nicio clipă că diploma sa nu va fi recunoscută în țară. După doi ani de umilințe, noua legislație i-a dat dreptul să se înscrie la o universitate din România pentru stagiul de practică.
„Într-un final, a fost posibil să mă înscriu la o universitate pentru a face acest stagiu de practică didactică, dar încă nu am început cursurile. Deci încă aștept. Eu sunt supărată pentru că de doi ani durează tot acest caz, iar cei de la Consiliul Național pentru Recunoașterea Diplomelor nu au făcut nimic măcar să încerce să se rezolve cumva situația mea. E anormal. Am contactat o avocată și mai departe îi vom da în judecată. Nici măcar voluntar nu pot să mă duc într-o grădiniță pentru că nu mi se recunosc studiile”, a mai declarat Aurelia Răducea.