in

Revoltător: Pensionarii români, muritori de foame



Pensionarii din România trăiesc la limita sărăciei. Mai mult de 11.000 de pensionari primesc lunar, după ce au muncit o viaţă, o pensie mai mică de 100 lei ( aproximativ 22 de euro). Situaţia acestora nu pare că se va schimba în viitorul apropiat. În schimb, numărul pensionarilor de lux creşte de la an la an în ţara noastră. Dacă în 2009 erau doar 315 persoane care aveau pensii de peste 5.000 de lei, anul trecut, numărul acestora s-a apropiat de 450.

În România există şi pensionari fericiţi. Numărul celor cu venituri de peste cinci mii de lei a crescut constant în ultmii ani. Dacă în 2009 existau doar 315 persoane cu pensii de peste 5 mii de lei, anul trecut numărul acestora a crescut până la 428.

Nu mai puţin norocoşi sunt alţi aproape o mie de români care au pensii curpinse între 4 mii şi 5 mii de lei. Situaţia se schimbă însă radical când vine vorba de cei care abia supravieţuiesc de pe o zi pe alta. Potrivit unei statistici Econtext în ţara noastră sunt aproape 1.500 de persoane care au pensii mai mici de 40 de lei.

Într-o situaţie disperată se află şi cei aproape zece mii de români care au pensii cuprinse între 41 şi 100 de lei. În total, în România sunt aproape 620 de mii de oameni care au venituri mai mici de 350 de lei, cât reprezintă pensia minimă. În ţara noastră sunt peste 4 milioane 700 de mii de pensionari.

Coşmarul pensiilor mici se va acutiza

Coşmarul pensiilor mici se va acutiza în următorii 20 de ani, spun autorităţile. Potrivit acestora, vom primi la bătrâneţe tot câteva sute de lei în schimbul muncii de-o viaţă. În aceeaşi situaţie se vor afla şi milioanele de români care cotizează, pe lângă pensia de la stat, şi pentru cea privată obligatorie.

Declaraţia făcută de şeful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care anunţa pensii de 15% din ultimul salariu pentru generaţiile născute în anii ’68-’71 a aruncat neliniştea în rândul salariaţilor aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani. Datele sunt susţinute şi de reprezentanţii fondurilor private de pensii. Aceştia susţin că oferă garanţii clare pentru banii pe care îi gestionează, dar contribuţiile sunt prea mici, pentru a asigura în viitor un venit decent pensionarilor.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii spun că situaţia nu este nici pe departe atât de gravă. Sistemul se va adapta în următorii ani şi va avea fonduri şi pentru generaţiile care plătesc în prezent pentru pensionari. Atât reprezentanţii statului cât şi cei ai fondurilor private spun că românii trebuie să înveţe să economisească pentru bătrâneţe şi să renunţe la ideea că numai statul are datoria să le asigure o pensie din care să trăiască decent.

Bătrânii cer indexarea pensiilor

Reprezentanţii organizaţiilor pensionarilor şi-au prezentat, la începutul lunii, la Palatul Victoria, doleanţele pe care le au, principala solicitare pe care i-au adresat-o premierului Victor Ponta vizând indexarea pensiilor.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Preda Nedelcu a declarat că ‘Principala noastră preocupare este să obţinem de la Guvern indexarea pensiilor. Noi am solicitat ca (să se întâmple – n.r.) într-o perioadă cât mai apropiată… Acest lucru nu puteam să- l soluţionăm în această întâlnire cu domnul prim-ministru. Am adresat probleme punctuale. Domnul prim-ministru le-a reţinut. Aşteptăm răspunsurile pe care s-a angajat că le va transmite ulterior’, a afirmat Preda Nedelcu, după o întâlnire cu şeful Guvernului.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la întâlnirea de la Palatul Victoria, a afirmat că premierul a ascultat doleanţele şi nemulţumirile pensionarilor şi că va analiza fiecare solicitare în parte.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Libertatea de informare

La conferinţa conservatorilor se dezbate aprins problema imigranţilor.