După ce în trecut a făcut apel pentru o amnistiere a străinilor ilegali, primarul Londrei îndeamnă acum guvernul să “ia măsuri mai stricte” privind această problemă.
Boris Johnson, candidatul conservator la funcția de primar în Londra, a spus pe 22 aprilie că guvernul ar trebui să-și “intensifice activitățile de rezolvare a problemei” și să pună în aplicare măsuri mai dure de controlare a imigrației.
“Acest lucru este foarte important pentru țară. Nu poate să fie peste puterile noastre. Avem un număr relativ mic de porturi și aeroporturi. Ar trebui să fie posibil să le controlăm”, a spus el acesta pentru Sunday Times. Johnson a adăugat că “numărul uriaș“ de imigranți ilegali “nu este corect pentru oamenii care vin aici în mod legal și muncesc din greu”.
În ultima săptămână de campanie înainte de alegerile pentru primăria Londrei de pe 3 mai, primarul conservator în funcție a plasat o parte din vină asupra conducerii laburiste anterioare, pentru “decizia sa conștientă” de a face granițele Marii Britanii mai ușor de trecut.
Același primar, nu cu mult timp în urmă, vorbea de “beneficiile economice” ale imigrației, având o vedere mult mai liberală decât mulți membri ai Partidului Conservator. În 2010, el i-a scris ministrului de Interne Theresa May pentru a o avertiza că un plafon asupra anumitor lucrători imigranți ar putea cauza probleme economice în Londra.
Boris Johnson și-a arătat prima dată susținerea pentru ideea unei amnistieri a ilegalilor pe timpul alegerilor pentru funcția de primar din 2008, fiind atunci contra liniei atât a guvernului laburist, cât și a Partidului Conservator. Chiar după ce a devenit primar, a argumentat, în mod repetat, că o amnistiere în Londra ar permite oamenilor care se află ilegal în oraș să se integreze și să contribuie mai mult la societate.
În 2009, el a comandat un studiu, efectuat de London School of Economics, care a descoperit că o amnistiere a numărului estimat de 618.000 de imigranți ilegali din UK, dintre care 442.000 la Londra, ar însemna o creștere de 3 miliarde de lire în economie. Raportul a respins temerile potrivit cărora o amnistiere ar provoca o imigrație ilegală la scară și mai mare.