in

Victor Ponta, desemnat premier de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri seară, că a semnat decretul prin care îi încredinţează liderului PSD Victor Ponta misiunea de a forma viitorul Cabinet. Băsescu a precizat că, în consultările pe care le-a avut vineri cu partidele şi formaţiunile parlamentare, singurul nume pronunţat pentru a fi desemnat prim-ministru este cel al lui Victor Ponta.

După demiterea guvernului în parlament, Traian Băsescu a chemat la Cotroceni partidele, pentru consultări, în urma cărora Victor Ponta a fost desemnat de preşedinte să formeze noul guvern, cu care să se prezinte în Parlament pentru aprobare.Anunţând numirea lui Ponta, Băsescu a spus: “Am avut consultări în vederea desemnării unui nou prim ministru. Minorităţile au spus că vor rămâne consecvente abordării pe care au avut-o dintotdeauna: vor susţine orice premier desemnat. UNPR nu a avut o propunere, mesajul e de stabilitate. UDMR nu a avut o opţiune, PDL nu a avut opţiune. PSD-ul este singurul partid care a avut opţiune, susţinută de PNL şi PC. Există un singur nume pronunţat în cadrul consultărilor: Victor Ponta. L-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a forma noul cabinet”.

Preşedintele a subliniat că nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România: “A fost doar un proces democratic, desfăşurat în parlament, care a probat că Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentară. Conform principiilor democratice care ne validează majorităţile, opţiunea către Victor Ponta a fost cu atât mai legitimă”.

România nu are niciun motiv de panică. Totul este în limite democratice şi controlabil din punct de vedere al siguranţei statului. Sper ca ceea ce am rugat în Parlament, revenirea la salariile din 2010, să se producă în timp util. A fost unul din principalele puncte discutate cu FMI. Sper ca noul guvern să ia în consideraţie această rugăminte”, a mai declarat Băsescu.

Ponta: Accept acest mandat

“Este un moment special în viaţa noastră politică şi înţeleg să accept acest mandat şi să încerc să îl duc la îndeplinire până la alegeri. Mă bazez în special pe USL şi pe toţi ceilalţi parlamentari. Este un moment în care responsabilitatea care trebuie să îi revină fiecărui om politic trebuie să funcţioneze”, a declarat liderul PSD, după ce a fost desemnat premier de şeful statului. De altfel, încă după anunţarea rezultatului moţiunii de cenzura, Ponta afirmase că este pregătit să preia conducerea ţării, “începând chiar de a doua zi”.

“Există momente importante în viaţa unei ţări, când trebuie să iei decizia mai repede. Alături de USL sunt gata să-mi asum, chiar de mâine, conducerea ţării”, a subliniat Victor Ponta.

“Sunt gata, alături de colegii din USL, să nu facem calcule electorale, atât timp cât 6 luni de scurtare a suferinţelor oamenilor sunt mai importante decât orice calcul electoral. Sunt convins că un progam aşa cum l-am prezentat şi cu multă credinţă vom putea să facem, în aceste 6 luni, ceea ce oamenii aşteaptă de la noi şi sunt convins că oamenii ne vor da încă un mandat de 4 ani. Ponta a explicat şi câteva dintre punctele cheie ale programului de guvernare al Uniunii Social Liberale, printre care se numără reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, pentru a da un semnal pozitiv investitorilor, şi rezilierea contractelor cu “băieţii deştepţi”.

“Am vorbit despre băieţii deştepţi din energie, cărora tot le reziliază contractele, dar încă sunt în funcţie, probabil ca să plătească vacanţele domnului Ungureanu şi domnului Băsescu”, a criticat Ponta. De asemenea, el a precizat că Roşia Montana este un proiect al României şi ar trebui dezvoltat în concordanţă cu interesele ţării, nu ale unor politicieni care speră să aibă câştiguri.

În vârstă de 39 de ani, Victor Ponta este preşedinte al PSD din februarie 2010 şi co-preşedinte al Uniunii Social-Liberale. El a intrat în politică în anul 2001, la invitaţia lui Adrian Năstase. În perioada 2001-2004, în timpul guvernării PSD, Victor Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului. El a rămas în această funcţie până la 8 martie 2004, atunci când, în urma restructurării Guvernului, a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar.

În 2008, în Guvernul Emil Boc, Ponta a fost numit ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. El a avut o activitate critică la adresa Executivului din care face parte, din cauza deselor tensiuni între partenerii de guvernare: PSD şi PDL. În februarie 2010, Ponta a candidat împotriva lui Mircea Geoană, preluând conducerea PSD. Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Până în 1998, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, iar între1998 şi 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie – Secţia de Anticorupţie.

Citește și Guvernul Ungureanu a căzut!


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson vrea control mai strict al imigrației

Tâlhărită în mijlocul Londrei