Incertitudinile legate de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană au costat economia britanică 600 de milioane de lire sterline în fiecare săptămână, de la referendumul din iunie 2016, estimează un studiu al Goldman Sachs.
Instituția financiară din Statele Unite apreciază că Brexit a costat a cincea economie mondială aproximativ 2,5 puncte procentuale din produsul intern brut, la sfârșitul anului, față de tendința pe care o avea PIB-ul înainte de votul în favoarea ieșirii din UE.
„Conducătorii politici ai Regatului Unit întârzie în continuare să concretizeze acest vot”, consideră economiștii de la Goldman Sachs, relatează Reuters.
„Incertitudinea care decurge din acest lucru asupra viitoarelor relații politice și economice cu UE a avut un cost real asupra economiei Regatului Unit, care s-a repercutat asupra altor economii”, se arată în raportul publicat luni.
În 2016, unul dintre sloganurile susținătorilor Brexit se referea la faptul că Regatul Unit plătește 350 de milioane de lire sterline pe săptămână către UE și îndemna la recuperarea acestei sume în vederea investirii ei în sistemul național de sănătate NHS.
Această estimare nu ținea însă cont de scutirile obținut de Londra la contribuția sa și nici de ajutoarele europene primite de economia și întreprinderile britanice.
Goldman Sachs estimează că, în cazul unei ieșiri din UE fără acord, există o probabilitate de 15% că PIB-ul britanic să scadă cu 5,5% și ca un „șoc al încrederii” să conducă la pierderea a 17% din valoarea lirei sterline.
Celelalte țări europene ar fi la rândul lor expuse repercusiunilor unui asemenea scenariu, adăugă economiștii băncii, care evoca un risc privind deprecierea cu 1% din PIB-ul acestora.
În cazul unui acord, efectul pozitiv total asupra PIB-ului britanic ar putea atinge 1,75%, iar lire sterlină s-ar putea aprecia cu 6%, potrivit Goldman Sachs.