in

Cum a motivat Înalta Curte din Londra decizia ca parlamentul să poată declanșa sau nu Brexit

Guvernul nu are puterea, sub prerogativele coroanei, de a notifica în conformitate cu articolul 50 retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană”, a anunțat Înalta Curte decizia prin care Parlamentul britanic este îndreptățit să ceară separarea de UE.

Astfel, numai parlamentul are puterea de a declanșa Brexit-ul, prin notificarea Bruxelles-ului, cu privire la intenția Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, a decis Înalta Curte, potrivit The Guardian.

Hotărârea, scrie The Guardian, este de natură să încetinească ritmul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și reprezintă un regres uriaș pentru premierul Theresa May, care a insistat că guvernul va decide singur declanșarea procesului de ieșire. „Brexit înseamnă Brexit”, a declarat în urmă cu aproximativ o lună Theresa May.

Principalul magistrat a declarat că „regula fundamentală a constituției Regatului Unit este că parlamentul este suveran”.



Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că se va face apel la Instanța Supremă împotriva deciziei de azi, 3 noiembrie. Audierile vor avea loc la începutul lunii viitoare.

Iată decizia pronunțată azi: „Instanța nu acceptă argumentul invocat de guvern. Nu există nimic în Legea Comunității Europene din 1972 care să-l susțină. În hotărârea instanței, argumentul este contrar atât exprimării folosite de către parlament în actul votat în 1972, precum și principiilor fundamentale ale suveranității parlamentului, ceea ce denotă absența oricărui drept din partea coroanei de a schimba legislația internă prin exercitarea prerogativelor puterii sale”.

Cu alte cuvinte, legea adoptată de parlament nu poate fi modificată sau abrogată decât de parlament, nicidecum de puterea executivă.

Astfel, dacă hotărârea va rămâne în picioare, procesul Brexitului va fi supus unui control parlamentar deplin.

 

Ministrul pentru Comerțul Internațional, Liam Fox, a declarat că este dezamăgit de decizia instanței și a adăugat că „guvernul este determinat să respecte rezultatul referendumului”. El a mai spus că magistrații s-au aventurat pe un teren constituțional necunoscut atunci când au dat hotărârea în favoarea parlamentului.

BREAKING NEWS! Guvernul a pierdut bătălia pentru BREXIT!

Ministrul de Externe îl contrazice pe Iohannis. „Nu vom avea negocieri bilaterale cu Marea Britanie pe tema Brexit”

Klaus Iohannis și Theresa May negociază BREXITUL românilor

Guvernul de la Londra admite că Brexitul poate fi oprit de Parlamentul britanic

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vești bune! Lira sterlină a început să crească imediat după decizia de trimitere a Brexitului în parlament

Ce mesaj i-a trimis un scoțian unui român care i-a furat telefonul: FUGI…!