Companiile britanice limitează angajarea de personal, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanță Deloitte publicat de The Guardian.
Astfel, companiile sunt tot mai preocupate de efectele Brexitului și se tem că anul viitor, odată ce Brexitul va fi declanșat, pe 29 martie 2019, va aduce o degradare a relațiilor comerciale cu blocul comunitar.
Numai 13% dintre directorii financiari ai companiilor britanice consultați în cadrul sondajului s-au declarat optimiști în ceea ce privește perspectivele companiilor lor, procent care a scăzut puternic față de cel dintr-un sondaj similar efectuat în iulie, când a fost de 24%.
De asemenea, 79% dintre managerii intervievați au spus că se așteaptă să se confrunte cu un mediu de afaceri nefavorabil după 29 martie 2019, cu patru procente mai mulți față de un sondaj asemănător ce a avut loc în luna iulie.
„Cu siguranță că directorii financiari sunt acum mai pesimiști cu privire la efectele Brexitului”, a afirmat directorul economic al companiei Deloitte, Ian Stewart, care a precizat că au fost intervievați 95 de responsabili cu poziții importante în mediul de afaceri, dintre care 18 reprezintă companii incluse în indicele FTSE-100 al bursei de valori din Londra.
Sondajul mai semnalează și că firmele britanice sunt preocupate și de posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord cu blocul comunitar privind relațiile viitoare.
După 29 martie 2019 se va intra într-o perioadă de tranziție post-Brexit care va dura până la sfârșitul anului 2020, pentru ca mediul de afaceri să se poată adapta noului context economic.
Însă dacă nu se va ajunge la un acord cu privire la frontiera nord-irlandeză și relațiile economice viitoare, atunci și perioada de tranziție este incertă.
Guvernul condus de Theresa May a propus UE să fie menținute la capitolul comerțului cu bunuri relații strânse cu uniunea (nu și în comerțul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei și cea mai bună opțiune de a menține deschisă frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, propunere respinsă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieței unice europene.
Juncker: „Regret că David Cameron nu m-a lăsat să mă implic în dezbaterile de la referendum”