in

Imigrația încetinește rata de îmbătrânire a populației



Explozia numărului de nașteri, în special datorată imigranților, a ajutat ca Marea Britanie să se transforme, dintr-o țară cu una din tre cele mai rapide rate de îmbătrânire a populației din Europa într-una cu cele mai reduse rate, potrivit unor estimări oficiale.

Un deceniu în care rata de nașteri a înregistrat o creștere semnificativă, determinată în parte de sosirea de lucrători tineri din Europa de Est și din alte părți, a ajutat la încetinirea ratei cu care îmbătrânește populația. Din a doua țară cu cea mai mare proporție de pensionari din Europa, UK va deveni a cincea cu cei mai puțini pensionari.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică, numărul persoanelor de peste 65 de ani din Regatul Unit a crescut cu 1,7 milioane din 1985 până în 2010. Ceea ce înseamnă că există circa de 10,5 milioane de pensionari, adică 17% din populație.

În timp ce acum 25 de ani Marea Britanie era pe locul al doilea, după Suedia, ca țară cu populația cea mai îmbătrânită, acum se plasează pe locul 15 în cadrul celor 27 de state UE. În următorii 25 de ani se așteaptă să coboare foarte mult către coada clasamentului.

ONS estimează că în 2035 în Marea Britanie vor fi 17 milioane de persoane de peste 65 de ani, adică 23% din totalul populației. Dar populația va îmbătrâni peste tot și doar patru țări mici – Slovacia, Luxemburg, Cipru și Irlanda – vor avea o proporție mai mică de pensionari decât Marea Britanie. Toate celelalte țări mari europene, inclusiv Germania, Franța, Spania, Italia și Polonia, vor avea o populație în mod semnificativ mai îmbătrânită.

Analiștii spun că sosirea de noi lucrători – în special la vârsta întemeierii unei familii – va avea un efect pe termen lung asupra demografiei Marii Britanii. Între 2004 și martie 2010 peste 1,4 milioane de est-europeni au venit să muncească în UK, reprezentând 40% din numărul total al lucrătorilor străini sosiți atunci. Anul trecut, unul din patru copii fiind născuți de mame străine. Cu un deceniu mai devreme numai 15% dintre nou-născuți au avut mame străine.

“Pe timpul perioadei 1990 – 2010, Regatul Unit a îmbătrânit mai puțin decât media celor 27 de țări UE”, a spus ONS într-un comentariu. “Unul dintre factorii care au contribuit la aceasta a fost rata relativ ridicată de fertilitate din UK pe timpul ultimului deceniu comparativ cu țările din centrul, sudul și estul Europei”.

Un alt factor care a încetinit rata de îmbătrânire a fost prezentat de Jonathan Cave, un economist și expert în tendințele populației la Universitatea Warvick. Acesta a spus că: “Pe lângă imigrația de persoane tinere care pot să aibă copii, avem foarte multe persoane vârstnice care emigrează în străinătate”.

În general vârsta medie a persoanelor din Marea Britanie este acum de 39,7 ani și se așteaptă să crească până la 42,2 până în 2035. Datele arată de asemenea o modificare în cadrul populației între diferite părți ale țării. Potrivit previziunilor Anglia va avea o medie de vârstă mai scăzută decât Scoția, Țara Galilor sau Nordul din cauza modelelor imigrației interne.

Nick Sanderson, președintele Association of Retirement Villages, a spus că în ciuda impactului ratei ridicate de nașteri, îmbătrânirea populației rămâne o provocare serioasă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Salariile bugetarilor cresc cu 15%

Festival de gastronomie: Poftiți la bucate alese!