Mii de lucrători britanici în căutare de locuri de muncă care au aplicat pentru slujbe în agricultură au respins ofertele, scrie The Guardian.
În condițiile în care sute de muncitori din România sunt transportați în alte țări pentru a culege salată și sparanghel, firmele de recrutare au dezvăluit că mai puțin de 20% dintre aplicanții britanici au fost dispuși să lucreze în fermele din țara lor.
Alianța furnizorilor de muncă a declarat că a primit 36.000 de cereri, însă doar 6.000 dintre cei care au aplicat au optat pentru un interviu.
Concordia, una dintre cele trei companii de recrutare din alianță, a declarat: „Până în prezent, 900 de persoane au respins în mod explicit slujbele pe care le-am oferit, iar 112 au acceptat să lucreze într-o fermă din Marea Britanie.”
Principalele bariere sunt durata contractului, amplasarea fermei și incapacitatea de a lucra cu normă întreagă.
Fermierul englez a recunoscut: A plătit 40.000 de lire sterline pentru a aduce 150 de români la muncă
„Dacă o fi să murim, murim și în România, murim și acolo și asta este”. Românilor din Iași plecați la muncă în Marea Britanie nu le pasă de pandemie
O altă firmă de recrutare din alianță, Hops, a declarat că doar 9% dintre cei care au finalizat procesul de recrutare au fost eligibili pentru un post.
„Unii spun că nu pot să se lucreze până la 40 de ore pe săptămână, unii se pot angaja doar pentru câteva săptămâni, în timp ce unele slube pot fi cu normă întreagă timp de opt săptămâni, iar unele pot ajunge până la șase luni”, a spus Sarah Boparan, directorul de operațiuni la Hops.
Un bărbat care locuiește în Norfolk și a vrut să facă naveta la un loc de muncă local, unde există multe ferme, a spus: „Unele joburi necesită cazarea la fața locului. Nu este deloc ușor. Dacă într-adevăr trebuie să culeagă toate aceste legume, nu va fi foarte ușor. Nu mă pot duce. Eu am familie.”
Gs Fresh, unul dintre cei mai mari producători de salate din Marea Britanie, care a pus la dispoziție două dintre cele șase avioane de la București, a declarat că până acum a recrutat 500 de lucrători britanici.
„Suntem foarte mulțumiți de modul în care se desfășoară campania de recrutare, dar este important să îi avem pe acești oameni din România. Este vorba despre lucrători cheie care au fost alături de noi anul trecut. Avem nevoie de oameni cu experiență care să se asigure că toată lumea este în siguranță și știe ce să facă ”, a declarat pentru Eastern Daily Press Beverley Dixon, directorul de resurse umane al companiei.