Daily Express trage un semnal de alarmă, susţinând că numărul românilor care îşi caută de muncă în Marea Britanie s-a triplat într-un an. Aproape 17.500 au sosit anul trecut, de la 5.000 în 2009, potrivit unui serviciu de recrutare online românesc citat de Daily Express. Iar dacă Daily Mail calculase recent că românii din UK trimit acasă £500.000 pe zi, calculul la Daily Express ajunge la £800.000 zilnic.
Marea Britanie este în topul listei destinaţiilor favorite pentru românii în căutarea unui loc de muncă, anul trecut aplicând 111.000, arată datele de la tjobs.ro, citate de Daily Express.
Un număr estimat de 60.000 de români din Marea Britanie au trimis acasă 1,5 miliarde de lire sterline între 2005 şi 2010, potrivit înregistrărilor bancare. Ceea ce înseamnă £800.000 pe zi.
Spitalele din UK au fost inundate cu aplicaţii de la medici şi asistente după tăierea cu 25% a salariilor din sectorul public în România. Daily Express a găsit şi cauzele pentru care românii nu mai emigrează în Italia: creşterea numărului de nord-africani care merg acolo. Prin urmare, imigranţii români s-au reorientat.
Militanţii anti-imigraţie şi-au exprimat temerile privind continuarea imigraţiei în masă. Gerard Batten, de la Ukip, a spus: “Există un număr mare de şomeri britanici şi românii sunt dispuşi să facă munci umile pe salarii mici. Acest lucru le dă posibilitatea să trimită mari sume de bani acasă ceea ce este bine pentru ei, însă nu este în beneficiul britanicilor şi a economiei britanice.
Nu poţi să-i condamni că vin aici. Însă faptul că noi nu putem controla câţi vin este vina noastră că am aderat la Ue şi am lăsat controlarea imigraţiei pe mâna Bruxellului”.
Alp Mehmet, de la MigrationWatch, organizaţie care cere limitarea imigraţiei, a spus: “Aceste date ne amintesc de lipsa de previziune când am acceptat România şi Bulgaria în Ue. Va fi un dezastru dacă ne îmbarcăm într-o nouă rundă de negocieri pentru aderare cu alte ţări şi nu luăm în calcul imigraţia economică în masă”.
Peste 80% dintre cele 210.000 de locuri de muncă create în UK anul trecut au fost luate de lucrători născuţi în străinătate, potrivit unor date publicate la începutul acestui an, mai spune Daily Express.