Luni 6 iunie, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu premierul britanic David Cameron. Preşedintele român a fost întâmpinat în faţa reşedinţei din Downing Street nr. 10 de către premierul britanic. Cei doi şi-au strâns mâinile şi au făcut o fotografie oficială, după care au intrat în reşedinţă. La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă, la care Băsescu a vorbit româneşte: “Cu permisiunea dumneavoastră o să folosesc limba română, cu translator”, a spus preşedintele.
Discuţiile dintre Băsescu şi Cameron au avut ca obiect oportunitatea unor investiţii mai serioase ale oamenilor de afaceri britanici în România. Acum Marea Britanie ocupă locul zece în topul investitorilor din România, cu doar 3% din totalul investiţiilor străine.
Alte subiecte au fost măsurile pentru reluarea creşterii economice, parteneriatul militar în Afganistan şi Libia, sprijinirea integrării în Uniunea Europeană a Moldovei şi a ţărilor din Balcanii de Vest, modernizarea celor două fregate achiziţionate de România din Marea Britanie, dar şi restricţiile pe piaţa britanică a muncii pentru muncitorii români. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron, au semnat la Londra o Declaraţie comună privind extinderea parteneriatului strategic între România şi Marea Britanie.
După convorbirile cu David Cameron, Traian Băsescu a precizat că a abordat şi chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV): “Am discutat cu domnul prim-ministru evoluţiile pozitive privind MCV pe care România îl are cu partenerii europeni şi Comisia Europeană”.
El a adăugat că s-a discutat şi despre “cooperarea româno-britanică pentru o viitoare continuare a programului de modernizare a celor două fregate achiziţionate de România din Marea Britanie”. Una dintre ele este fregata “Regele Ferdinand”, trimisă în Marea Mediterană pentru impunerea embargoului asupra Libiei. Preşedintele Băsescu l-a asigurat pe Cameron că “România îşi va îndeplini îşi va respecta până la capăt toate obligaţiile militare din Balcanii de vest, Afganistan şi Libia”.
La rândul său, David Cameron a declarat că vizita lui Traian Băsescu reprezintă o “dovadă a parteneriatului strategic şi solid dintre cele două ţări” şi că “România şi Marea Britanie sunt parteneri naturali”. David Cameron a declarat că a fost bucuros să vadă efortul pe care preşedintele Băsescu l-a făcut pentru a reforma sistemul judiciar din România. “Tocmai am avut o întâlnire importantă şi productivă. (…) Am realizat astăzi că este timpul să conştientizăm adevăratul potenţial al acestui parteneriat (româno-britanic – n.r.)”, a spus Cameron.
Premierul britanic a adăugat că cele două ţări vor colabora pentru promovarea creşterii economice în UE prin crearea de locuri de muncă. “În UE, România şi Marea Britanie vor lucra împreună pentru a încuraja procesul de finalizare a pieţei unice de servicii, economie digitală, energie şi alte sectoare”, a spus Cameron.
Un alt punct subliniat de premierul britanic a fost cel referitor la sprijinirea integrării în UE a ţărilor din Balcanii de Vest, Moldovei şi Turciei.