in

“Avem bani de luat din România”



Mai mulţi oameni de afaceri britanici i s-au plâns preşedintelui Traian Băsescu de faptul că au de recuperat bani din România. Şeful statului s-a întâlnit pe 7 iunie la Londra, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Marea Britanie. Întâlnirea a avut loc la Guildhall, în centrul financiar al Londrei.

Unul dintre participanţi la întâlnire a declarat că are de recuperat 150.000 de euro, deoarece proiectul companiei sale, parte a unui consorţiu de firme străine şi locale, a fost întârziat doi ani. El a explicat că este consultant, iar firma sa era implicată în proiectul care vizează centura Bucureştiului. “Da, e o sumă mare”, a spus Traian Băsescu când a auzit despre ce e vorba. “Da, pentru o firmă mică este o sumă mare”, a replicat omul de afaceri britanic. “Ok. S-a notat. O să vorbesc cu ministrul transporturilor”, a mai spus Băsescu.

Un alt om de afaceri a afirmat că a avut un parteneriat cu Poşta Română, în urma căruia s-au adunat arierate semnificative. “Mi-e teamă că aici avocaţii vor avea ceva de spus. Din câte ştiu, managerii care au semnat acest contract sunt cercetaţi. Poate dacă veniţi la Bucureşti, avocaţii vă vor da unele informaţii folositoare despre cum a fost semnat acest contract. Cu siguranţă, declaraţiile dumneavoastră vor fi de folos investigatorilor pentru a stabili cum a fost semnat acest contract”, a spus Băsescu.

Speech în engleză

Cu un speech liber, direct în limba engleză, Băsescu a încercat să-i convingă pe oamenii de afaceri să investească în România. Argumentele preşedintelui: Ieşirea din recesiune, prevederile noului Cod al Muncii, acordul cu FMI şi reducerea cheltuielilor din aparatul administrativ şi “diminuarea birocraţiei”. Traian Băsescu a vorbit de faptul prin noul Cod al Muncii angajatorii care au mai mult de cinci muncitori la negru “merg direct la închisoare”, dar şi despre faptul că “nu vor mai exista contracte colective de muncă la nivel naţional”.

“Tehnic am ieşit din recesiune”, le-a spus preşedintele prezentându-le datele despre revenirea PIB-ului în ultimele două semestre. Preşedintele a vorbit de obiectivul guvernului privind consolidarea fiscală şi reducerea deficitului bugetar în 2012 la 3%.

Preşedintele a dat asigurări că România, chiar dacă nu va intra în zona euro în 2015 va îndeplini toate criteriile pentru a fi în această zonă. Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri britanici despre intenţia de a privatiza managementul regiilor autonome.

La 31 martie 2010, valoarea totală a schimburilor comerciale româno- britanice a fost de 527,2 milioane euro, din care export 289,9 milioane euro şi import 237,3 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv, de ^52,6 milioane euro.

La 31 martie 2010, în România erau înregistrate 4.167 societăţi cu capital britanic, cu un capital total investit (investiţii directe) de 669,0 milioane euro (locul 11).

Geoană: Băsescu trebuia să meargă la Londra cu un avion de afacerişti

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a reproşat preşedintelui Traian Băsescu faptul că nu a abordat vizita la Londra dintr-o perspectivă economică. “În Europa, principala conversaţie este legată de chestiuni de relansare economică, de euro, de contracte, nu e niciun fel de ruşine ca atunci când un lider vizitează o ţară să vină cu presă cât cuprinde, dar şi cu un avion, două de oameni de afaceri, oameni care vor să penetreze o piaţă sau să atragă capital sau investiţii”, a spus Geoană la Antena3.

“Ceea ce mi se pare ciudat în ultimii ani pentru dl. Băsescu sau dl. Boc, văd că ceilalţi care au venit la noi, ca dl. Berlusconi, au vorbit despre business, despre ENEL că trebuie să-şi primească banii, vine lumea şi discută business… ce-i reproşez eu este că, într-un moment atât de greu economic, Londra este o instituţie financiara colosală, cred că e o greşeală strategică, în acest moment cel mai important este să redeşteptăm interesul investitorilor, altfel vom sta în continuare la mâna FMI, vom sta să băgăm mâna în buzunarul pensionarilor, poliţiştilor, etc”, a conchis Geoana.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parteneriatul strategic s-a extins

Cetăţenia şi cunoaşterea limbii engleze