Românii din Marea Britanie, pe locul doi la infracţiunile comise, după polonezi. Aşa începe un clasament al “criminalilor” străini, realizat de Association of Chief Police Officers (Acpo) şi publicat de Daily Telegraph. Peste 54.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene au fost condamnaţi pentru infracţiuni – inclusiv pentru crime – în ultimii doi ani, potrivit statisticii Acpo. Polonezii şi românii sunt cei mai înrăiţi infractori, dar expulzarea lor este îngreunată de faptul că sunt cetăţeni europeni. Conform regulilor Ue, numai cei care au fost condamnaţi la cel puţin doi ani de închisoare pot fi expulzaţi după ce şi-au ispăşit pedeapsa.
Nu cu mult timp în urmă, aminteşte Telegraph, o altă statistică a arătat că numărul infracţiunilor comise în Marea Britanie de străini aproape s-a dublat în doi ani. Poliţia a avertizat că infractorii străini pun o presiune suplimentară asupra resurselor deja sub presiune pentru că barierele lingvistice pot întârzia chiar şi procedurile de rutină. Un lider al poliţiei a spus săptămâna trecută că emiterea unui simplu avertisment pentru un contravenient care nu vorbeşte limba engleză poate lua şase ore.
Statistica a fost realizată pentru a fi comunicată partenerilor europeni. În cadrul sistemului de schimb de date al Ue, poliţia din UK înştiinţează un alt stat membru dacă unul dintre cetăţenii săi a fost condamnat pentru o infracţiune. Datele de la Association of Chief Police Officers au arătat că anul trecut au fost efectuate 27.056 de asemenea notificări, 27.379 în 2009. Aceasta înseamnă echivalentul a 520 pe săptămână sau a 75 pe zi. În 2010 au fost condamnaţi pentru infracţiuni 6.777 de polonezi şi 4.343 de români. Aceştia au fost urmaţi de cetăţeni din Lituania (4.176), Irlanda (2.423) şi Letonia (1.938). Aceasta înseamnă, trage concluzia Telegraph, că cei mai înrăiţi infractori vin din ţări care au aderat la Ue în 2004 sau în 2007 (cu excepţia Irlandei).
Statistici confuze
Nu există detalii disponibile privind infracţiunile comise sau sentinţele primite, scrie The Telegraph. Aici ar trebui făcută două precizări importante. Au fost adunate toate cazurile, de la furt din magazine la trafic de droguri sau crime, ori statisticile sunt greu de descifrat fără aceste detalii. În al doilea rând, totalul infracţiunilor pentru care au fost sancţionaţi penal străinii europeni este de 27.000, şi trebuie comparat cu o altă cifră. În Marea Britanie, într-un an se comit, conform statisticilor poliţiei, circa 4,2 milioane de infracţiuni, de la crime şi violuri până la furturi de maşini sau locuinţe. Pe timpul unui discurs ţinut înainte de venirea conservatorilor la putere David Cameron a promis că va introduce măsuri pentru expulzarea infractorilor străini. Un purtător de cuvânt al Home Office a spus: “Suntem angajaţi în îndepărtarea condamnaţilor străini din UK. Am îndepărtat 5.235 de deţinuţi străini în 2010”.
O mare parte a infractorilor străini nu poate fi trimisă acasă după ispăşirea pedepselor cu detenţia din cauză că expulzarea lor a fost interzisă de legile privind dreptul la liberă circulaţie de la Bruxelles, scrie cu indignare şi Daily Express, care îl citează pe Paul Nuttall, europarlamentar de la UK Independence Party: “Un stat suveran ar trebui să fie în măsură să decidă cui îi este permis să trăiască între graniţele sale şi cui nu. Dacă cineva comite o infracţiune aici, ar trebui dat afară”.
Europeni condamnaţi în Marea Britanie (2010)
Polonia – 6.777
România – 4.343
Lituania – 4,170
Irlanda – 2.423
Letonia – 1.938
Portugalia – 1.842
Franţa – 1.032
Cehia – 783
Italia – 706
Olanda – 516
Slovacia – 361
Germania – 360
Spania – 267
Bulgaria – 296
Ungaria – 290
Estonia – 181
R.Cipru – 162
Suedia – 104
Grecia – 102
Malta – 70
Danemarca – 61
Austria – 58
Finlanda – 58
Slovenia – 24
Belgia – 23
Luxemburg – 3
(Sursa: Acpo)