in

De ce am devenit avocat la Londra



“Majoritatea cetăţenilor români nu cunosc şi nu înţeleg pe deplin legiile care guvernează sistemul muncii şi sistemul de compensaţie în Marea Britanie”, iată de ce românii din UK au nevoie de avocaţi, spune Mihai Popescu, jurist în Marea Britanie. Născut la Chişinău, a absolvit dreptul la Cluj şi în 1999 a venit în Marea Britanie, pentru a studia limba. Descoperind că există o mare nevoie de avocaţi în comunitatea românească de aici, a luat decizia să se califice ca “solicitor” şi să se stabilească la Londra.

Mihai Popescu s-a născut pe 6 august 1975 în Chişinău, Republica Moldova. În 1990, primul an după Revoluţie, i s-a oferit o bursă de studii de către statul român, o bursă la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Dupa absolvirea liceului, Mihai şi-a continuat studiile la Facultatea de Drept de la Univesitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În 1999 Mihai a decis să plece din România şi să vină în Marea Britanie pentru a studia limba engleză.

«Am venit în Marea Britanie 1999, imediat după absolvirea Facultăţii de Drept de la Universitatea Babeş -Bolyai din Cluj-Napoca. Am decis să vin în această ţară pentru a studia limba engleză. Odată ajuns pe aceste meleaguri am realizat că există o comunitate mare de români, o comunitate care ar necesita şi ar prefera asistenţă juridică din partea unui avocat român în cazuri de imigrare şi a altor cazuri civile. Aşa că am luat decizia să mă calific ca avocat (Solicitor) în Marea Britanie. Am vrut să pot servi comunitatea română şi de ce nu, am vrut în acelaşi timp să mă realizez şi pe plan profesional.»

În Marea Britanie, Mihai a început cariera juridică ca asistent avocat (Caseworkeră Paralegal) la Duncan Lewis & Co Solicitors, firmă unde şi-a şi făcut şi stagiatura.

«Am avut norocul şi ambiţia de a reuşi să combin munca cu studiile necesare. Am urmat cursuri de specialitate la “London Metropolitan University” pentru a deveni avocat. În septembrie 2008 am fost admis în calitate de avocat definitiv (Solicitor) şi înregistrat official cu Law Society. O lună mai târziu, în octombrie 2008, am fondat “Monk and Turner Solicitors”, o firmă juridică cu sediul în estul Londrei care oferă servicii juridice de calitate la preţuri rezonabile.»

Domenii de activitate

Firma “Monk and Turner Solicitors” este specializată în următoarele domenii:

– Despăgubiri pentru vătămări corporale produse în urma unui accident de circulaţie (şofer, pasager, pieton, accident de maşină, bicicletă şi motocicletă), la locul de muncă (pe şantiere, fabrici, ferme, magazine şi oficii), sau în loc public (alunecări sau căzături oriunde pe stradă, magazine etc). Serviciile sunt oferite pe baza acordului de plată “Nu câştigăm, nu suntem plătiţi (No win, no fee).

– Dreptul de imigrare (afaceri şi investiţii în Marea Britanie, obţinerea dreptului de muncă, Dreptul European şi Acorduri de Asociaţie, extinderea sau schimbarea statutului şi dreptului de şedere în Marea Britanie, aplicaţie pentru rezidenţa permanentă, reunirea familiei, apeluri la curtea de imigraţie, aplicaţii pentru cetăţenia britanică).

– Dreptul imobiliar (cumpărare, vânzare şi re-ipotecare a proprietăţilor imobiliare în Marea Britanie.

– Dreptul Civil (redobândirea sumelor datorate, faliment ă insolvabilitate, disputări dintre proprietar şi chiriaş).

Repetenţi la legislaţie

Atunci când vine vorba înţelegerea pe deplin şi cunoaşterea legilor care guvernează sistemul muncii şi sistemul de compensaţie în Marea Britanie, Mihai Popescu recunoaşte că, din practica lui de jurist în această ţară, a observat că românii sunt din păcate repetenţi la aceste capitole. «Din practica mea de jurist în Marea Britanie pot spune un singur lucru – majoritatea cetăţenilor români nu cunosc şi nu înţeleg pe deplin legile care guvernează sistemul muncii şi sistemul de compensaţie în Marea Britanie. Mai mult decât atât, am observant că unele persoane pur şi simplu renunţă la dreptul lor de a recupera banii de la angajatorul sau contractorul care refuză să plătească salariu în cazul persoanelor angajate sau remunerarea pentru prestări de servicii în cazul persoanelor care lucrează pe cont propriu (self- employed). Motivul renunţării în cele mai multe cazuri a fost “Nu am găsit un avocat român şi nu am avut confidenţa şi încrederea să discut cazul cu un avocat englez”.

Pe aceeaşi notă aş putea menţiona faptul că o mulţime de persoane, care au avut vătămări corporale grave din cauza unui accident, nu au ştiut că au dreptul să ceară despăgubiri împotriva pârâtului sau asigurării pârâtului. Nu rare au fost şi situaţiile în care persoanele ale caror cazuri mai mult ca sigur puteau fi câştigate, dacă aveau cunoştinţa de timpul limită, au pierdut acest drept din cauza necunoaşterii legilor funcţionale pe teritoriul Marei Britanii, care este de cel mult trei ani de zile din momentul accidentului, cu unele excepţii.»

«Referitor la drepturile şi reponsabilităţile cetăţenilor români care s-au stabilit în Marea Britanie aş încuraja toată lumea să se familiarizeze cu îndrumări juridice publicate de către Home Office pe website-ul www.ukba.homeoffice.gov.uk şi atunci când au nevoie de consiliere de specialitate să nu ezite să apeleze cu încredere la un avocat.»


Mihai Popescu

Monk and Turner Solicitors LLP

80A Ashfield Street

London, E1 2BJ

Tel. 020 7790 3772

Pentru urgenţe 07894350868

[email protected]

www.monkturner.co.uk

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pe locul doi la infractori străini

“Imigraţia ne ameninţă modul de viaţă”