in

Spania cere la ONU control asupra Gibraltarului. „Vom înfige steagul spaniol acolo”

Ministrul de externe spaniol a afirmat miercuri, 5 octombrie, că „va înălța drapelul” spaniol în Gibraltar, după prezentarea oficială a unei propuneri de co-suveranitate la Națiunile Unite, relatează AFP.

Jose Manuel Garcia-Margallo i-a răspuns astfel prim ministrului din Gibraltar, Fabian Picardo, care declarase miercuri: „În niciun caz, Jose! Nu vei pune mâna pe ”Stânca”noastră. Niciodată”.

„Nu voi pune mâna, nu! Dar voi înfige steagul (…)”, a replicat la televiziunea publică șeful diplomației spaniole, cunoscut pentru franchețea limbajului său.

Spania a propus oficial marți, 4 octombrie, la reuniunea Comisiei IV ONU deschiderea negocierii cu Regatul Unit pentru a ajunge la o suveranitate partajată asupra teritoriului britanic unde locuiesc 30.000 de locuitori și pe care regatul iberic îl revendică din 1713.



„Spania a invitat oficial Regatul Unit să deschidă negocieri pentru a ajunge la un acord astfel încât mandatele ce decurg din tratatele Uniunii Europene să poată fi aplicate în continuare în Gibraltar”, a declarat ambasadorul spaniol la Națiunile Unite, Roman Oyarzun, în fața acestei comisii însărcinate cu probleme de decolonizare.

El a propus apoi o suveranitate partajată ce „ar permite Gibraltarului să rămână în Uniunea Europeană”, după Brexit.

Madridul, a cărui propunere de co-suveranitate a fost respinsă o dată, în 2002, printr-un vot al locuitorilor din Gibraltar (aproape 99% s-au pronunțat împotrivă), a revenit la acest obiectiv după referendumul din iunie 2016, în care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană.

„Le rămân două opțiuni: fie britanici în afara Uniunii, fie hispano-britanici în Uniune, cu toate beneficiile”, a declarat José Manuel Garcia-Margallo.

Economia înfloritoare a Gibraltarului, care se bazează pe servicii financiare, turism și jocuri de noroc online, depinde în mare măsură de accesul ei la piața unică europeană, notează France Presse.

Singura frontiera terestră dintre Gibraltar și restul Uniunii Europene este în Spania și este traversată zilnic de mii de muncitori spanioli care lucrează pe „Stâncă”.

 

În timpul unei crize diplomatice în 2013, Madridul și-a întărit controalele la frontieră, provocând blocaje de trafic imense și obligând Comisia Europeană să intermedieze o înțelegere între Spania și Marea Britanie.

Update – A început numărătoarea voturilor la Referendumul din Marea Britanie

Cetățenii europeni nu au drept de vot la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Decizia aparține britanicilor, irlandezilor și celor din fostele colonii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a umflat extremismul în ei! Bătaie între membrii UKIP în Parlamentul European

Jurnalist britanic, într-un reportaj de excepţie despre România: „sper ca această naţiune prietenoasă va urmări noile oportunităţi” – VIDEO