Proporția proprietarilor străini care dețin proprietăți în Marea Britanie este în scădere dramatică, ajungând la un nou record negativ, arată BBC.
La nivel național, doar 5% din casele din Marea Britanie au proprietari străini, în comparație cu 12% câți erau în 2010, potrivit companiei imobiliare Countrywide. Cea mai mare scădere este în Londra, unde proporția proprietarilor străini a ajuns la 11%, față de 26% în urmă cu șapte ani.
Se pare că modificările fiscale au descurajat străinii să mai investeasc în piața imobiliară din Regatul Unit, aceștia preferând să cumpere în zone cu proprietăți mai ieftine.
Vestea a fost salutată de organizațiile chiriașilor, care spun că proprietarii străini au beneficiat de lacune fiscale. „Asta înseamnă că a existat o renunțare treptată, ceea ce demonstrează că impozitarea guvernamentală a proprietăților deținute de străini are un impact în descurajarea speculațiilor”, a declarat Dan Wilson Craw, director al asociației Generation Rent.
„Din păcate, acest lucru nu a împiedicat creșterea prețurilor la locuințe cu procente mai mari decât inflația, între 2013 și 2016”, a continuat el.
Cea mai mare scădere a numărului de proprietari străini din Londra a fost în rândul europenilor. În 2010, aceștia reprezentau 39% din investitorii străini, acum proporția fiind de 28%.
Asiaticii, inclusiv cei din Hong Kong, au preluat primul loc în topul cumpărătorilor de locuințe în Londra.
În același timp, declinul lirei sterline a făcut ca proprietățile din Marea Britanie să fie relativ mai ieftine pentru investitorii străini începând cu iunie 2016, proprietarii fiind afectați de majorările fiscale anterioare.
Ce care dețin deja o proprietate sunt obligați să plătească o taxă de 3% la taxa de timbru, din aprilie 2016.
Piaţa imobiliară din Londra, în cădere liberă. Preţurile proprietăţilor scad vertiginos
Prețurile la case în Marea Britanie au atins un nou maxim istoric
Alertă pe piața imobiliară din UK! Cea mai mare creștere a prețurilor la locuințe din ultimii 14 ani