Marea Britanie a luat decizia de a mări taxele pentru studenţi începând cu anul viitor, măsură care a fost aprobată peste tot, mai puţin în Scoţia, unde există de mult timp tradiţia învăţământului gratuit în universităţi. Însă gratuitatea va fi numai pentru pentru studenţii scoţieni. Cei veniţi din restul Marii Britanii – Anglia, Irlanda de Nord, Ţara Galilor – vor plăti aceeaşi taxă pe care ar plăti-o în universităţile din afara Scoţiei.
Decizia a stârnit în special mânia englezilor, care obişnuiesc frecvent să-şi facă studiile universitare în Scoţia, ea a fost atacată şi într-un editorial din The Daily Telegraph, iar măsura este cu atât mai dureroasă pentru britanicii non-scoţieni, cu cât gratuitatea se aplică şi în cazul studenţilor non-britanici din UE. Potrivit legilor UE, o universitate nu poate taxa un student străin mai mult decât pe unul din propria ţară. Mai mulţi avocaţi au decis să atace politicile Scoţiei în instanţă. Printre ei şi Jim Duffy, un avocat din Irlanda de Nord. “Măsura aceasta nu este corectă. Dacă vii din Bucureşti e gratis. Dacă vii din Anglia, te costă 36.000 de lire. Nu poate fi corect”, a declarat acesta.
Decizia de a fi mărite taxele universitare în UK fost întâmpinată anul trecut cu proteste violente de către studenţi. Gratuitatea va fi greu de susţinut, având în vedere că în jur de 50% din absolvenţii de liceu din Marea Britanie urmează mai departe la facultate. Oficialii scoţieni spun că taxarea studenţilor britanici non-scoţieni este o măsură luată din necesitate, nu pentru a le face în ciudă englezilor. De altfel, scoţienii au încercat să introducă taxe mai mari şi pentru cei 11.000 de studenţi străini veniţi din UE, însă nu au putut trece peste legile Uniunii care le interzic acest lucru.