De ce pleacă românii din țară?

imigrant



Sărăcia, mizeria, corupția şi lipsa de oportunităţi sunt numai câteva dintre  motivele care îi fac pe români să plece din țară. Răspunsurile au fost date în cadrul unui studiu privind impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă. Studiul a fost realizat anul trecut în 100 de localități din judeţele Braşov, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Neamţ şi Vaslui. Respondenții pun creșterea numărului de plecări la munca în străinătate pe seama înrăutăţirii situaţiei din România în perioada de criză şi a dezamăgirii faţă de viaţa şi oportunităţile din ţară. Mulți dintre români se consideră forţaţi să emigreze pentru că şi-au pierdut locurile de muncă sau li s-au taiat semnificativ veniturile. Ei spun că au şanse reale de a se realiza doar în străinătate. Românii pleacă în străinătate pentru bani, indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie. Cei care aleg aceasta cale spun că “în România nu poţi câştiga un ban decent” şi “nu-ţi poţi face un viitor”. În opinia celor chestionați, migrația “contribuie la dezvoltarea României” şi “ajută persoanele care pleacă să vadă cum se trăieşte în alte ţări”. Partea proastă e că migrația destramă familiile, îi face pe oameni să fie interesaţi doar de bani şi accentuează inegalităţile sociale între săraci şi bogaţi. Migranţii reveniţi în ţară se împart în două grupuri: puțin peste 60 la sută sunt mulţumiţi că s-au întors acasă, și asta pentru că sunt alături de familie. Restul se plîng că aici traiul este mai prost decît în străinătate. În total, au fost intervievaţi 2.974 de români din ţară şi 980 de migranţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Legislativul european cere statelor membre să-și respecte angajamentele privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Universităţile scoţiene taxează doar englezii. “Dacă vii din Bucureşti, e gratis. Dacă vii din Anglia te costă 36.000 de lire”