Culturile din Marea Britanie putrezesc pe câmp după ce, în urma referendumului pentru Brexit, lucrătorii agricoli din UE au încetat să mai vină aici, se arată într-un material realizat de BBC.
O echipă de tineri britanici a acceptat să preia locurile de muncă altă dată ocupate de români și bulgari. Britanicii, cu vârste între 18 și 23 de ani, au lucrat pentru o companie din Cornwall.
Când au văzut în ce condiții se lucrează, britanicii nu prea au mai avut chef de glume. Tinerii aveau o normă de 10.000 de salate culese pe zi. După doar o oră de muncă, se plângeau că înghețaseră și își doreau ca imigranții să vină să îi înlocuiască. În patru ore, spune patronul fermei, lucrătorii români strângeau de zece ori mai mult decât tinerii britanici.
Toți cei care au fost întrebați dacă ar face în continuare așa ceva pentru a trăi au răspuns că „niciodată”.
Fermierii britanici au fost obligați să lase mii de kilograme de legume să putrezească pe câmp, din cauza scăderii numărului de lucrători agricoli din Uniunea Europeană, scrie The Independent.
James Orr, a cărui fermă din afara St. Andrews produce cartofi, morcovi, broccoli și conopidă, a declarat că ferma numărul de lucrători a scăzut cu 15% între lunile august și noiembrie 2017.
„Pur și simplu nu am putut recolta totul și, ca rezultat, am lăsat produsele pe teren să putrezească”, a declarat el pentru ziarul Sunday Herald din Scoția, citat de The Independent.
Ferma lui Orr furnizează peste 1.000 de tone de legume și a estimat că a pierdut în câteva luni între 30.000 și 50.000 de lire.
Industria agricolă din Marea Britanie este puternic dependentă de lucrătorii din UE, în special de cei din Europa de est. Rata șomajului scăzută din Marea Britanie și caracterul sezonier al muncii îngreunează însă atragerea lucrătorilor.
Iar scăderea valorii lirei sterline față de euro de la votul lui Brexit înseamnă că Marea Britanie a devenit mai puțin atractivă pentru lucrătorii sezonieri din România și Bulgaria.