Între excursii la medic și pregătirea camerei pentru bebeluș, nu lăsa vizita la dentist în afara listei lucrurilor pe care trebuie sa le faci înainte de a veni copilul. Un control în timpul sarcinii nu numai că este sigur, este chiar indicat și important pentru sănătatea dentară.
Se pot realiza igienizări profesionale și tratamentul cariilor simple (plombe) astfel evitându-se complicațiile, ba mai mult, medicul dentist vă poate ajuta cu orice informație despre simptome dentare legate de sarcină cu care s-ar putea să vă confruntați.
Care sunt cele mai frecvente preocupări ale viitoarelor mămici legate de mersul la dentist în timpul sarcinii?
1. Când trebuie să spun medicului dentist că sunt însărcinată?
Chiar dacă doar credeți că ați putea fi gravidă, anunțați medicul dumneavoastră stomatolog despre sarcină și despre cât de avansată este. De asemenea, informați-l despre medicamentele pe care le luați sau dacă ați primit vreun sfat special din partea medicului obstetrician. În cazul în care sarcina este cu risc ridicat sau dacă aveți anumite afecțiuni medicale, medicul dentist si medicul obstetrician pot recomanda ca unele tratamente să fie amânate.
2. Mi-ar putea afecta sarcina sănătatea dentară?
Cu toate că multe femei parcurg cele nouă luni fără nici un disconfort dentar, sarcina poate înrăutăți unele probleme mai vechi sau poate crea altele noi. Controale periodice si menținerea unei igiene dentare corespunzătoare poate ajuta si copilul dumneavoastră să se dezvolte sănătos.
3. Gingivita de sarcină – provocată de schimbările hormonale
Cavitatea orală (gura) poate fi afectată de schimbările hormonale din timpul sarcinii. De exemplu, unele femei dezvoltă o afecțiune cunoscută sub numele de “gingivita sarcinii”, o inflamaţie a gingiilor, care se umflă şi devin sensibile. De asemenea, gingiile pot sângera un pic, atunci când le periați sau folosiți ața dentară. Lăsată netratată, gingivita poate duce la forme mai grave de boli ale gingiilor. Medicul stomatolog poate recomanda curățări mai frecvente pentru a preveni acest lucru.
4. În timpul sarcinii există risc crescut de carii dentare?
Femeile însărcinate pot fi mai predispuse la carii din mai multe motive. În cazul în care mănâncă mai mulți carbohidrați decât în mod obișnuit, acest lucru poate duce la apariția cariilor. Grețurile de dimineață pot crește cantitatea de acid din gură, acesta având un efect coroziv asupra smalțului dentar (învelișul exterior al dintelui).
Periajul de două ori pe zi şi folosirea aței dentare pot deveni lucruri dificile în timpul sarcinii, inclusiv grețurile de dimineață, un reflex de vomă mai accentuat, gingiile sensibile sau epuizarea.
Este deosebit de important să realizați o igienizare riguroasă deoarece obiceiurile proaste în timpul sarcinii au fost asociate cu naștere prematură, restricție de creștere intrauterină, diabetul gestațional si preeclampsie.
5. “Tumori de sarcină” pe gingii – posibile din al doilea trimestru de sarcină
La unele femei, hiperplazii (creșteri excesive de țesut) numite “tumori de sarcină” apar pe gingii, cel mai adesea în al doilea trimestru de sarcină. Nu este cancer, ci mai degrabă doar umflături care apar cel mai adesea între dinți. Acestea pot fi legate de excesul de placă. Sângerează ușor și au un aspect roșu, asemănător cu zmeura. Ele dispar, de obicei, după ce copilul se naște, dar dacă sunteți îngrijorată, discutați cu medicul dentist despre eliminarea lor.
6. Medicul dentist poate recomanda în siguranță medicamente în sarcină?
Asiguraţi-vă că medicul dentist ştie (dacă este cazul) medicamentele prescrise sau eliberate fără rețetă pe care le luați. Aceste informaţii vor ajuta medicul dentist să determine ce tip de prescripție, dacă este cazul, este potrivită pentru dumneavoastră. Medicul dentist se poate consulta cu medicul obstetrician pentru a alege medicamente, cum ar fi analgezice sau antibiotice, pe care le-ați putea lua în condiții de siguranță în timpul sarcinii.
Atât medicul stomatolog cât și medicul obstetrician sunt preocupați de dumneavoastră şi de copil, asa că le puteți pune orice întrebări despre medicamentele pe care vi le recomandă.
7. Sunt recomandate anestezicele locale în timpul sarcinii?
Dacă este necesar un tratament stomatologic, cantitatea de anestezic ar trebui să fie minimă, dar suficientă pentru a vă simți confortabil. Dacă simțiți durere trebuie să cereți să fiți amorțită din nou. Când sunteți relaxată, stresul asupra dumneavoastră și a bebelușului este redus. De asemenea, anestezia își face efectul mai ușor.
Anestezicele folosite sunt Clasa B, ele trec bariera feto placentară dar numeroase studii realizate pe grupuri de gravide cărora le-au fost administrate anestezii nu au gasit corelații semnificative cu avorturi spontane, malformații fetale, creștere fetală deficitară, etc. În primul trimestru bebelușul d-voastră este cel mai vulnerabil și în trimestrul ar treilea se evită tratamentele care presupun statul mult in decubit dorsal (întinsă pe spate).
Sursa: dentcomplet.ro
CITITI MAI MULT:
Vreţi să aveţi un păr mai bogat? Iată câteva sfaturi preţioase!
Măşti pe bază de miere, cu efecte miraculoase asupra tenului
Mâncaţi și slăbiţi! 10 alimente care vă ajută să aveţi o siluetă de vis
Pantofii cu toc şi problemele care apar după ce îi purtăm