in

Mănânc sănătos și rămân tânăr



Mulți dintre noi am auzit de Michel Montignac, i-am văzut cărțile și poate chiar le-am citit, însă puțini știm cine este. Interesant de știut este că, Michel Montignac, ca și tatăl său, au suferit de exces de greutate în tinerețe. Aceasta l-a făcut ca, la sfârșitul anilor 1970 să își înceapă cercetarea în domeniul nutriției cu scopul de a-și depăși problemele de greutate.

Pe baza documentelor științifice disponibile, Michel Montignac a proiectat principiile unei metode originale pentru a pierde în greutate și a devenit prima persoană care a avut ideea de a folosi indicele glicemic (practic necunoscut în acel timp) pentru a pierde in greutate.

Mai întâi a testat principiile inovatoare nutriționale pe el însuși și a reușit să scape de peste 30 kg în mai puțin de trei luni. Acesta este modul în care el a dovedit că este posibil să se piardă în greutate, fără a ne priva de calorii, ci pur și simplu prin alegeri corecte.

Astfel, Michel Montignac, a fost imediat recunoscut ca un eminent cercetător în domeniul nutriției și a hotărât să se dedice complet eforturilor sale științifice. Toate cele 20 de cărți ale sale, nelimitate în îndrumari referitoare la modul de a pierde din greutate, dar și în abordări ale unor aspecte esențiale de sănătate, sunt publicate în 40 de țări și au fost traduse în 25 de limbi.

În cartea aparută la editura Litera cu titlul sugestiv ”Mănânc sănătos și rămân tânăr”, Michel Montignac ne arată ce alimente asigură un aport optim de vitamine și minerale, cum se poate întări sistemul imunitar și cum poate fi prevenit cancerul prin intermediul unei alimentații sănătoase și variate.

Mănânc sănătos și rămân tânăr” se adresează persoanelor trecute de 50 de ani, conștiente că acum trebuie să se preocupe de starea lor de sănătate mai mult ca niciodată. Este adevărat că speranța de viață a crescut simțitor față de anii 1920, de pildă (și asta deoarece știința medicală și industria farmaceutică au făcut, într-adevăr, progrese inestimabile), dar la fel de adevărat este și că lucrurile s-au degradat la nivelul calității vieții.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că medicii și oamenii de știință, în goana lor de a găsi tratamente eficace pentru multiplele boli nou-apărute, au uitat de factorul alimentar și de postulatul care condiționează supraviețuirea și sănătatea oricărei ființe de calitatea hranei consumate. Michel Montignac ne arată cum putem preveni, dar și ameliora, afecțiunile care apar în general odată cu vârsta, renunțând la tratamentele medicale excesive și urmând, în schimb, un regim alimentar echilibrat, bazat pe criterii selective, dar nu restrictive.

Această carte vine să răspundă întrebărilor esențiale pe care și le pun toți cei trecuți de prima tinerețe, interesați să-și gestioneze corect greutatea și să se mențină într-o formă fizică și intelectuală de invidiat: ce alimente asigură un aport optim de vitamine și minerale, și cum trebuie ele alese și preparate? Cum se poate lupta eficient împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive sau reumatismale, cum se poate întări sistemul imunitar și preveni cancerul, prin intermediul unei alimentații sănătoase și variate?

Persoanele care au trecut de 50 de ani vor avea numai de câștigat dacă vor parcurge paginile acestei cărți. Pentru că, spune autorul francez, acestea ar trebui să fie conștiente și să se preocupe de starea lor de sănătate mai mult ca niciodata în aceste vremuri în care calitatea vieții s-a degradat. Afecțiunile care apar cu vârsta se pot preveni și ameliora renunțând la tratamentele medicale excesive și urmând, în schimb, un regim alimentar echilibrat, bazat pe criterii selective, și nu restrictive. Iată de ce este foarte important să ne reconsiderăm în mod fundamental obiceiurile alimentare.

Montignac analizează alimentele care asigură un aport optim de vitamine și minerale, dând sfaturi utile și despre modul în care trebuie preparate. Vorbește despre modul în care se poate lupta eficient împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive sau reumatismale, dar și cum se poate întări imunitatea organismului prin intermediul unei alimentații sănătoase și variate.

Veți găsi în carte numeroase informații structurate (de pildă, “alimente care favorizează oboseala” versus “alimente care ne mențin în formă”), tabele cu meniuri, liste cu alimente care “dinamizeaza sexualitatea”, sau sugestii despre cum să ne “antrenam” creierul pentru a ne păstra memoria.

Spicuim câteva dintre sfaturile lui Montigac, referitoare la întrebarea “când/ce trebuie să bem?”:

– de evitat băuturile acidulate, coca-cola, limonadele și sucurile industriale de fructe, care au prea mult zahăr; dar și băuturile așa-zise light, care sunt prea bogate in fosfor, ceea ce poate duce la o decalcifiere.

– pentru a sa evita diluarea sucurilor digestive (secretate cu zgârcenie de către organism după o anumită vârstă), este de preferat să nu bem prea multe lichide înainte de masă și nici la masă (două pahare sunt de ajuns); în schimb, trebuie să bem cu regularitate între mese. Pentru persoanele cărora nu le este niciodata sete sau care uită să consume lichide, un pahar de apă baut de câteva ori pe zi trebuie să fie la fel de important ca și luarea unui medicament.

– o hrană prea sărată sporește nevoia de lichide, precum și transpirația excesivă din pricina căldurii puternice sau a febrei.

– în cazul exercițiilor fizice, este foarte important să bem înainte, în timpul și după efort.

– berea poate fi baută doar în timpul mesei, dar nu trebuie niciodată depășită cantitatea de 60 cl pe zi. Trebuie evitat consumul pe stomacul gol, pentru că, în afara meselor, poate favoriza apariția hipoglicemiei (doar din acest punct de vedere, berea fără alcool este mai recomandată).

– două pahare de vin, băute zilnic, asigură o prevenire foarte eficientă a bolilor cardiovasculare. Polifenolii din vin au un rol antioxidant major, permițând combaterea radicalilor liberi și constituind astfel o măsură bună împotriva îmbătrânirii. Vinurile roșii, taninoase, sunt și foarte bogate în minerale și oligoelemente, mai ales fier. In schimb, ar fi bine să evităm unele vinuri albe care sunt prea diuretice.

Dacă doriți această carte, ”Mănânc sănătos și rămân tânăr”, de Michel Montignac, o puteți comanda, cu livrare rapidă oriunde în UK, pe www.cartiromanesti.co.uk. O altă opțiune ar fi să vizitați Librăbrăria ”Cărți Românești” din Londra: Cavendish House, 369-391 Burnt Oak Broadway, HA8 5AW,  0784 556 4911.

Alte titluri disponibile în UK, de același autor: ”Ciocolata. Un aliment esențial pentru sănătatea ta”, ”Uleiul de măsline. Un element esențial pentru sănătatea ta”, ”Obezitatea la copii. Metode de prevenire și tratament”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La ce obiceiuri a renunțat o româncă de când s-a mutat la Londra

Au pus minaret la biserică