Aproape numai românii sunt controlați în porturile din UK după Brexit, relevă ultimele cifre ale Guvernului britanic.
Peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi de către ofițerii de frontieră britanici, după Brexit, sunt români, scrie The Guardian.
Datele emise de guvern arată că în primele șase luni ale anului 7.249 de persoane au fost oprite, fie în porturile de feriboturi, fie pe serviciile Eurotunnel și Eurostar.
Cifrele reprezintă o creștere de cinci ori față de aceeași perioadă a anului 2020, când libera circulație între statele membre ale UE rămăsese în vigoare pentru toți cei care căutau în mod legitim un loc de muncă în altă țară.
Opririle sunt împărțite în două categorii: cele din porturile din Marea Britanie, inclusiv Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și cele efectuate pe teritoriul francez, în care funcționează oficialii britanici, inclusiv în Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel și porturile de feribot Calais și Dunkerque.
Dintre cei opriți în primele șase luni ale anului 2021, 4.482 erau din România. Pe de altă parte, din Bulgaria au fost opriți doar 600 de cetățeni, iar din Polinia – 400.
Cetățenii din țările din nordul Europei sunt afectați foarte puțin de controale, doar cinci danezi fiind opriți, 59 din Belgia și 144 din Franța.
Un român spune că părăsește Marea Britanie din cauza agresivității post-Brexit: „Ne-am săturat de toate astea”
Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele, a declarat că, deși datele ar putea reflecta un număr disproporționat de români care încearcă să intre în țară după încheierea liberei circulații, poate fi vorba despre o situația rasistă la frontieră.
„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale, dar aceste ultime cifre ridică întrebări”, a declarat Wells.
„Aceste tipuri de opriri pot fi traumatizante și există riscul ca ofițerii oameni nevinovați. Profilarea rasistă este discriminatorie și trebuie oprită dacă se întâmplă ”, a declarat la rândul său Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells.
Cei din nordul Europei, mult mai puțin controlați decât românii
Datele, publicate pe gov.uk, nu oferă o defalcare a naționalităților care se întorc sau vin în Marea Britanie pentru prima dată în 2021 și nu oferă numere pentru sosirile pe aeroporturi.
În notele explicative se spune că „nu toți indivizii vor fi reținuți într-o cameră” și „unora dintre cei refuzați li se va acorda ulterior intrarea în Marea Britanie, altora li se va acorda intrarea în condiții de garanție pentru imigrație, în timp ce altora li se va refuza intrarea”.
Un motiv posibil pentru numărul mare de români opriți la frontieră ar putea fi acela al întoarcerii celor care aveau statutul stabilit sau pre-stabilit după Crăciun, Paște sau vacanțe.
La 30 iunie, datele Home Office arată că românii erau a doua cea mai mare categorie de solicitanți de rezidență, cu 1,067 milioane. Deși 1,09 milioane de polonezi au solicitat statutul, datele arată cifre de oprire mult mai mici.
Deși nu sunt necesare vize pentru vizite de până la 90 de zile sau pentru cei care locuiesc deja în țară, ofițerii de frontieră au fost acuzați că au fost inflexibili la începutul acestui an, refuzând excursii scurte pentru vizitarea prietenilor, familie sau partenerilor de viață.
…Rasism CLAR: Aproape numai ROMÂNII sunt controlați în porturile din UK după BREXIT…