in

Un om cheie al negocierilor UE – Marea Britanie a demisionat. Acuzat că nu crede în Brexit

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană a demisionat marți, 3 ianuarie, în mod neașteptat, cu doar câteva luni înainte ca Theresa May să înceapă negocierile pe tema Brexitului și cu aproape un an înainte să i se încheie mandatul, scrie Financial Times.

Ivan Rogers a confirmat decizia sa marți după-amiază, într-o notă adresată personalului diplomatic, relatează FT. El nu a explicat motivele demisiei.

sir-ivan-rogersRogers a servit ca ambasador al Marii Britanii la UE de la sfârșitul anului 2013.


Luna trecută, BBC a anunțat că Rogers a avertizat guvernul britanic că finalizarea negocierilor pentru un acord asupra Brexit cu celelalte 27 de state membre ale UE ar putea dura până la 10 ani.

„Regretăm pierderea unui interlocutor foarte profesionist, foarte bine informat, chiar dacă nu întotdeauna comod”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului european, citată de Agerpres.

Potrivit The Telegraph, care citează surse guvernamentale, Ivan Rogers ar fi plătit prețul pentru „viziunea negativă asupra Brexitului”, plecarea sa din funcție fiind oricum programată, în condițiile în care Downing Street dorește să dispună de un ambasador „care crede în Brexit”, înaintea deschiderii negocierilor.
Diaspora are minister. Andreea Păstîrnac, validată de comisiile reunite: „Mă bazez pe proiecte”

Bărbat împușcat mortal în timpul unui raid al poliției în nordul Angliei