Mai multe măsuri de reducere a birocraţiei şi simplificare administrativă, sugerate în ultimele patru luni de cetăţeni prin intermediul “Comisiei de tăiat hârtii”, au fost adoptate recent de Guvern şi se regăsesc într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, în curând, persoanele fizice vor avea de făcut mai puţine drumuri între instituţii, taxa extrajudiciară necesară la eliberarea cărţii de identitate sau a cazierului judiciar va dispărea, taxele şi impozitele locale vor putea fi plătite prin POS la ghişeele Fiscului, iar dovada plăţii unei amenzi de circulaţie va putea fi transmisă şi online. Totodată, copiile actelor de identitate vor fi solicitate electronic, prin e-mail, fără a mai fi necesară deplasarea fizică a unei persoane.
“Mai puține acte, copii, hârtii, mai puține drumuri la ghișee cerute oamenilor care interacționează cu administrația publică. Aceasta este esența pachetului de simplificare adoptat azi (28 iunie – n. red.) de Guvern. Măsuri necesare, luate din respect pentru oameni, pentru timpul și banii lor. Este un pas pe un drum al normalității, spre un stat mai respectuos față de cetățenii lui”, a scris Dacian Cioloş pe pagina personală de Facebook.
Concret, potrivit actului normativ, eliberarea cărții de identitate, eliberarea și prelungirea valabilității actelor de identitate pentru cetățenii străini și a cazierului judiciar vor fi scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetăţenii erau nevoiţi să facă mai multe drumuri considerate inutile, atât la oficiile poştale, cât şi la Poliţie.
Mai mult, certificatul de cazier judiciar va putea fi obţinut direct de la Ministerul Afacerilor Interne de către autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, astfel încât cetăţeanul să fie scutit de obţinerea acestui document, iar taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru să fie, automat, eliminate.
De asemenea, până la finalul lunii iulie, instituţiile publice vor fi obligate să furnizeze o adresă de e-mail, ce va fi publicată pe site-ul fiecăreia, la care cetăţenii vor putea trimite copia electronică a cărţii de identitate, în timp ce copiile legalizate solicitate de către instituţii pentru furnizarea serviciilor publice vor fi înlocuite cu verificarea de către funcționar, la ghișeu, a conformității cu originalul.
O altă măsură regăsită în documentul analizat stabileşte obligativitatea instituțiilor publice de a oferi metode alternative de plată serviciilor publice furnizate contra cost, amenzilor contravenționale și taxelor și impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată.
Mai multe detalii AICI
Sursa: Avocatnet.ro
CITITI MAI MULT:
Ce servicii medicale poţi primi în România, indiferent dacă eşti sau nu asigurat
În ce condiții pot fi dați spre adopție copiii luați de serviciile sociale britanice
Şoferii vor putea fi amendaţi în trei noi state europene când încalcă legislaţia rutieră