in

România a adunat şase medalii olimpice



Primele zile ale competiţiei de la Londra au adus şi primele medalii pentru România. Este vorba despre una de aur, trei de argint, două de bronz. Cele şase medalii cucerite la Jocurile Olimpice de vară dau speranţe mari sportivilor ţării noastre, care nu vor să se oprească aici, vrând să depăşească performanţa de la ediţia precedentă, din 2008, de la Beijing. România a obţinut o medalie de aur (Alin Moldoveanu, puşcă aer comprimat 10 m), trei medalii de argint (Alina Dumitru, judo – 48 kg, Corina Căprioriu, judo – 57 kg şi Roxana Cocoş, haltere – 69 kg) şi două medalii de bronz (Răzvan Martin, haltere – 69 kg şi echipa feminină de gimnastică), rezultate în urma cărora România ocupă locul 16 în clasamentul general.

Alin Moldoveanu – aur la tir

România a câştigat primul aur la Jocurile Olimpice de la Londra. Alin Moldoveanu, în vârstă de 29 de ani, cu un psihic de cremene în finală, a devenit campion olimpic, după ce a tras perfect primele patru serii: 400 de puncte din tot atâtea posibile. A început tirul în urmă cu 16 ani, la Focşani, fără să ştie în ce se bagă, dar şi-a găsit locul care s-a potrivit cel mai bine cu felul lui de a fi. “Alin este un sportiv bun, echilibrat, cu un psihic puternic. Vreau să vă spun că nu lasă nimic la voia întâmplării. Îşi doreşte un copil, dar pentru a nu fi perturbat a amânat pentru după Olimpiadă”, a explicat antrenorul Sorin Babii. Alin Moldoveanu este cel mai bun din lume, dar nu e şi campion naţional. “Acesta este tirul. Contează foarte mult ziua în care tragi, cum te simţi atunci”, explică el. La conferinţa de presă, cea mai haioasă întrebare i-a adresat-o un ziarist indian. “Acum, că eşti campion olimpic, te poţi compara cu Nadia Comăneci?”. “Cu Nadia nu se compară nimeni”, a spus zâmbind sportivul legitimat la Dinamo Bucureşti.

Alina Dumitru – argint la judo 48 kg

Alina Dumitru a obţinut medalia de argint, după ce a fost învinsă de brazilianca Sarah Menezes în finala categoriei 48 de kilograme la JO 2012. Pentru campioana olimpică din 2008, aceasta a fost ultima competiţie majoră la care a luat parte, ea anunţându-şi retragerea. Prima medaliată a delegaţiei României a luptat în finală cu braţul drept luxat, cu ambele glezne umflate şi cu puncte nevralgice în alte patru-cinci locuri de pe corp. Alina a ieşit din turneul olimpic mai şifonată ca niciodată: “Nu cred că e loc pe corp care să nu mă doară”, a spus ea la finele competiţiei. “Braţul meu a cedat de data asta, mi l-a forţat la început şi am simţit că ceva s-a întâmplat la el. Nu s-a putut mai mult. Aş fi vrut mai mult, să ies din nou campioană, mai ales că este a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, eu fac anul acesta 30 de ani şi aş fi vrut să-i onorez cu încă o medalie de aur. Brazilianca a fost foarte bună şi am zis de la început că o să am un meci foarte greu cu ea”, a spus Alina Dumitru la final.

Corina Căprioriu – argint la judo 57 kg

Corina Căprioriu, în vârstă de 26 de ani, a obţinut al doilea argint olimpic judoului, după cel adjudecat de Alina Dumitru. După un parcurs excepţional la categoria 57 kg, în finală a întâlnit-o pe campioana mondială din 2010, aproape invincibilă de-a lungul ciclului olimpic. Japoneza Matsumoto a luat aurul olimpic, după ce românca a atacat direct piciorul adversarei cu o secerare a piciorului de sprijin. Adică un procedeu interzis în judo. Totuşi, un argint cu formă de aur, care întăreşte ideea potrivit căreia Corina va ţine în palmă ştafeta judoului preluată de la Alina. Medaliata cu argint explică de ce n-ai voie să-ţi pierzi în judo concentrarea nici pentru o secundă. Oboseala fizică şi psihică atârnă pe umerii ei ca o piatră de moară. “Îmi pare rău că am pierdut din cauza unei erori. Abia după o fracţiune de secundă mi-am dat seama că a fost vina mea. Nu trebuia să comit o asemenea eroare la acest nivel. Dar să ştiţi că nu sunt dezamgită de absolut nimic. Până la urmă e o medalie de argint olimpică foarte valoroasă”, a spus Corina Căprioriu.

Roxana Cocoş – argint la haltere 69 kg

Roxana Cocoş, singura reprezentantă a României în concursul feminin de haltere, a cucerit medalia de argint la categoria 69 kilograme, cu un total de 256 kg, după ce a ridicat 113 kg la smuls şi 143 kg la stilul aruncat. “O singură şansă, atât ai la Jocurile Olimpice pentru medalie. Dacă ai ratat-o, s-a dus toată viaţa de muncă şi antrenamente”, prefaţa Roxana Cocoş concursul din Arena Excel. Presiune, emoţii şi multă ambiţie. 360 de zile petrecute în cantonament. Bătături, unghii rupte şi “joaca” la fiecare antrenament cu minim 10 tone. Totul pentru şase încercări. Medalie sau doar participare. “Dacă te gândeşti la asta, o iei razna. Trebuie să fii detaşat, să îţi spui că totul e posibil”, spunea Roxana. Pentru a se urca pe podium a pus perfect la punct strategia împreună cu antrenorul Nicolae Niţu, cu care lucrează de 15 ani. Roxana Cocoş s-a bătut pentru aur cu nord-coreeanca Jong Sim Rim până la ultima încercare. La Jocurile Olimpice de la Beijing, Roxana Cocoş a ocupat locul 8, la categoria 58 kg.

Răzvan Martin – bronz la haltere 69 kg

România a revenit pe podiumul olimpic la haltere după 16 ani. Răzvan Martin, în vârstă de 20 de ani, a cucerit medalia de bronz, în finala categoriei 69 de kilograme. Halterofilul a dezvăluit că s-a pregătit pentru Jocurile Olimpice de la Londra ridicând 20-30 de tone zilnic şi că este foarte fericit că a adus României prima medalie la haltere după o pauză atât de lungă. “Mă simt extraordinar, sunt foarte fericit. Sper ca toată lumea să fie la fel de bucuroasă. Nu sunt dezamăgit că am luat bronz, important era să iau o medalie şi am luat-o, e prima medalie olimpică la haltere după 16 ani şi sunt mândru de asta. Nu pot spune că sunt urmaşul lui Nicu Vlad, eu am doar 20 de ani, mai am mult de muncă. A fost un concurs foarte greu şi era de aşteptat, au participat concurenţi puternici, dar nu am avut mari emoţii, poate un pic la primele încercări. Mă gândeam doar cum să cuceresc o medalie”, a spus Martin. Halterofilul legitimat la CSM Bistriţa a afirmat că îşi propune ca în viitor să câştige şi aurul la Jocurile Olimpice.

291 medalii olimpice (aur – 86, argint – 89, bronz – 116) a obţinut România în cele 19 participări, adică o medie de 15,3 medalii pe ediţie. În 1884, la Los Angeles, România s-a clasate pe locul secund în clasamentul general, când am adunat 53 de medalii. Atunci s-a profitat, însă, de absenţa naţiunilor din blocul comunist, care au bocotat ediţia respectivă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Criza se prelungeşte: CCR amână decizia privind referendumul până pe 12 septembrie

Am ratat podiumul la scrimă şi canotaj. Programul sportivilor români în a şaptea zi