in

Alexandru Petrescu, preşedintele PSD Londra: un bancher de stânga



Alexandru Petrescu, politician social democrat, român cu două cetăţenii, română şi britanică, este un emigrant român atipic. Stai cu el de vorbă în holul unui hotel ultracentral. La amiază, într-o scurtă pauză, măsurată pe ceas, Petrescu, vicepreşedinte de bancă la Londra, relaxat, în costum îţi povesteşte experienţa lui britanică. O comprimă însă succint, definitoriu, citând o zicală scoţiană : “The overnight succes took twenty years”. (Îţi trebuie 20 de ani de muncă pentru un succes neaşteptat – n.r.)

Petrescu arată exact ca un politician de succes, educat în Marea Britanie, care are încredere în viitor. Sigur pe el – este bancher, şef politic la vârstă tânără într-una din cele mai mari capitale ale lumii – are umor şi moderaţie. “Sunt un hibrid”, spune el, comentând fără a insista “aparenta contradicţie” dintre a fi bancher şi a face politică de stânga. El este lider social democrat.

Spre diferenţă de ţărănistul Ion Raţiu, un alt politician român, care a trăit în Marea Britanie, celebru pentru afabilitatea sa şi papionul său, Alexandru Petrescu, social democrat, este foarte discret. Bine îmbrăcat, încât nici nu reţii ce poartă, este atent doar la ce spune şi vorbeşte la obiect. Bea cafea şi ia câte o alună ca şi cum ar îndeplini un ritual social obişnuit şi vorbeşte despre viaţa sa, aproape impersonal, fără emoţii, fără să ridice tonul, fără să insiste asupra nici unui episod.

A studiat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, apoi la Universitatea din Cardiff, în Ţara Galilor. Este specializat în Business Administration şi este vicepreşedinte al unei bănci britanice vechi de la 1787. S-a întreţinut singur la studii în Marea Britanie. “A fost foarte greu, dar, apoi, din ce în ce mai uşor”, spune el, fără să insiste prea mult pe detalii. A lucrat în România pentru foarte scurt timp, dar din 1996 trăieşte în Marea Britanie. De altfel, are dublă cetăţenie şi este membru al Partidului Laburist britanic.

Un om sigur pe el

Cum s-a întâmplat? Alexandru Petrescu are un fel de a modera aparenţa succesului. Îţi prezintă doar faptele, fără emoţii, fără amănunte în plus. Se deplasează des, prin natura meseriei sale, în Europa, în Statele Unite. Cunoaşte mulţi oameni şi are acces în cercuri ceva mai restrânse. Aşa s-a făcut de l-a cunoscut pe Michael Cashman, unul dintre europarlamentarii laburişti.

“Viaţa mea are o dinamică dublă”, spune el, iarăşi succint, amintind că se ocupă şi de banking şi de organizarea filialelor social democrate prin lume. Este foarte atent cu vorbele. “Pare un oximoron a fi un bancher de stânga”, spune, revenind rapid asupra sintagmei după ce a pomenit întâi de “socialist banking”. Socialist i se pare prea mult. Corectează precis, apoi spune că a fost de când se ştie “un om de stânga”.

“Nu am pierdut nimic din ce este românesc, dar totul este trecut prin prisma celor care trăiesc în Marea Britanie”, spune el. Aşa cum vorbeşte despre sine, la limita detaşării, e mai aproape de cetăţenia britanică pe care o deţine decât de cea românească.

“Am pornit de la nimic”, îşi aminteşte el doar un punct de plecare din viaţa sa şi nu un moment spre care întoarce capul cu vreun sentiment sau altul. Vorbeşte pe îndelete, încet despre filialele PSD referindu-se la organizarea lor, ca la lucruri pe care le are de îndeplinit.

Organizarea este pentru el o condiţie elementară, dar necesară a reuşitei, comparabilă cu impersonalitatea banilor. Îţi spune exact ce program are în lunile care vor urma, septembrie, octombrie. Asemeni unui ceas, îţi spune care este programul înfiinţării filialelor partidului său în Marea Britanie. Nici o clipă nu insistă asupra ideei că filiala de la Londra s-a coagulat cumva în jurul relaţiilor sale. Nu. El priveşte şi aceste acţiuni ca pe puncte de plecare. Aşa cum se raportează la trecut ca la ore îndepărtate, care nu mai aruncă umbre sau dubii, spune că filiala PSD de la Londra la a cărei fondare a participat “are acum o viaţă a ei”. “Nu mai depinde de mine”, precizează el.

Sport şi istorie

Eficienţa pare să fie reperul la care se raportează acţiunile sale, care toate par să fie motivate de reuşită. Alexandru Petrescu nu pare genul care speră în succese neaşteptate ci dintre aceia care organizează încet, orice activitate. “Sunt bine integrat în structurile de reprezentare bancară din Marea Britanie”, spune el sec. Este membru al asociaţiilor profesionale bancare britanice, al Camerei de Comerţ Româno – Britanice şi al “Institute of directors” din Regatul Unit. A ajuns aici după 15 ani în Marea Britanie. Şi tot după 15 ani, a înfiinţat filiala PSD. În spatele acestor realizări stau ore întregi de drumuri, de discuţii cu politicieni români şi britanici. “În România am ţinut legături strânse cu mulţi oameni de stânga”, a spus el, deşi a plecat din România de atâta timp. Printre deplasări – de altfel el se ocupă şi de filialele PSD din Canada şi din Statele Unite – citeşte şi face sport. Sportul pe care îl preferă, practicat în Franţa, Elveţia, nu încălzeşte cu nimic programul strict al acestui politician bancher: este sportul alb, schiul. De citit citeşte istorie, ce altceva?

 

Pe 6 iulie a fost lansată la Londra filiala PSD din Marea Britanie. Filiala este condusă de Alexandru Petrescu, vicepreşedinţi fiind Ana Tărlugeanu şi Ciprian Boloş. Alexandru Petrescu a declarat că vrea ca filiala de la Londra “să devină un centru important al stângii în spaţiul anglofon şi al întregii diaspore”.

Alexandru Petrescu are dublă cetăţenie, română şi britanică şi este funcţionar bancar. Membru al Partidului Laburist britanic, Petrescu are legături cu românii din comunităţile din Marea Britanie, Irlanda şi Canada. El face parte din Camera de Comerţ Româno – Britanică.

“Astăzi punem bazele unei organizaţii de stânga la Londra, deoarece stânga este singura doctrină reprezentativă pentru români, când vine vorba de soluţii pentru scoaterea ţării din dezastrul în care se află acum. Românii care trăiesc în Regatul Unit, dar şi în alte ţări nu sunt nişte dezrădăcinaţi sau nişte oameni care fug de probleme; dimpotrivă, cei mai mulţi dintre noi am plecat din România temporar, am avut curajul să ne asumăm nişte riscuri, să pornim poate de la zero, să învăţăm de la cei mai buni cum funcţionează sistemele lor politice”, a spus Petrescu, la conferinţa de lansare a filialei.

Lansarea filialei a fost salutată printr-un mesaj şi de către europarlamentarul laburist, Michael Chapman.

 

Oana Iuraşcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum pot obţine o bursă?

PSD Londra se pregăteşte de alegeri