in

Burse la Londra pentru români talentaţi



Tudor Botezatu (foto) şi Raluca Pop sunt cei doi români care au câştigat bursele acordate de două fundaţii româneşti la Londra. Botezatu este regizor, iar Pop este manager cultural. în valoare de 1500 şi respectiv 2500 de lire, bursele vor finanţa, pe durata lunii iulie, întâlniri cu specialişti britanici din domeniile celor doi câştigători.

Fundaţia Raţiu, care şi-a format deja o tradiţie din a susţine tineri regizori români documentarişti, l-a ales anul acesta pe Tudor Botezatu drept beneficiar al bursei, un tânăr regizor român, absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Proiectul cu care el a câştigat se referă la “fascinaţia aurului”. El a realizat în România un videoclip al trupei Kumm şi un documentar despre slang-ul românesc.

Bursa este în valoare de 1.500 de lire şi îi va permite, pe durata lunii iulie, să intre în contact cu lumea britanică a filmului documentar. Botezatu se va întâlni cu profesionişti britanci şi va avea ocazia să ia parte la seminarii şi discuţii, la Londra.

Laureaţi ai burselor londoneze

Fundaţia Raţiu a anunţat că deja a deschis competiţia pentru selecţia în vederea acordării următoarei burse pe 2011. Printre cei care au beneficiat de acest suport financiar al Fundaţiei se numără: Adina Pintile şi Corina Radu (2007), Matei Alexandru Mocanu (2008), Miruna Boruzescu (2009). Bursa Gabriela Tudor a fost câştigată în 2010 de Corina Bucea, manager la Fabrica de pensule.

Un free lancer de proiecte culturale

Raluca Pop este manager cultural şi a câştigat o bursă de 2.500 de lire, oferită de două fundaţii româneşti la Londra, Raţiu şi Gabriela Tudor. Raluca a câştigat bursa pe baza deciziei unui juriu internaţional, cu un proiect referitor la strângerea de fonduri pentru artişti. Ea este membră a Council of the Coalition for the Independent Cultural Sector (Consiliul coaliţiei pentru sectorul cultural independent), a lucrat la programe de finanţare pentru artişti, de informare publică şi a obţinut un master – degree în politici culturale, la universitatea Central Europeană din Budapesta. “Este o foarte bună ocazie de a afla mai multe despre modul în care artiştii din Marea Britanie, organizaţiile non – guvernamentale şi instituţiile culturale publice au reuşit să depăşească greutăţile crizei economice. Atenţia mea va fi comncentrată pe strategii inovative de management şi o relaţie dinamică între artişti şi industrie. Vă mulţumesc”, a spus Raluca Pop, la aflarea veştii că a câştigat.

Bursa îi va oferi Ralucăi Pop două săptămâni la Londra, de-a lungul cărora va putea să întâlnească manageri culturali şi organizaţii britanice. Raluca Pop are o meserie nouă în nomenclatorul românesc: ea este un manager cultural free lancer.

Cu alte cuvinte, trăieşte exclusiv din proiectele culturale pe care reuşeşte să le finanţeze. Unul dintre ele se numeşte “E-motional Bodies and Cities” şi este un proiect dedicat organizării spectacolelor de dans în România, Irlanda, Lituania, Cipru, Marea Britanie şi Turcia. Este un proiect care se desfăşoară în perioada septembrie 2011 – martie 2012 şi este susţinut de Uniunea Europeană şi organizaţii profesionale de dans din toate cele şase ţări europene.

Balerini profesionişti sunt invitaţi, prin intermediul acestui proiect să se înscrie în program pentru a putea participa la festivaluri de dans din alte ţări, scurte excursii dedicate unor experimente de dans contemporan. Fiecare artist beneficiază de sponsorizarea unei vizite de şapte zile, în valoare de 1.000 de euro. Proiectul Ralucăi acordă 27 de burse în perioada 2011 – 2013.

 

Înscrieri la STEPdoc Fundaţia Raţiu primeşte înscrieri pentru acordarea bursei STEPdoc, în valoare de 1500 de lire, până la 15 septembrie 2011. Bursa este adresată exclusiv regizorilor debutanţi şi oferă o lună de studiu şi documentare în Londra, alături de profesionişti britanici. Aplicanţii sunt solicitaţi să realizeze filme despre actualitatea românească, nefiind nepărat necesar ca ele să fie filmate în România.

 

Oana Iuraşcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Politicienii se joacă cu nervii bugetarilor. Când cresc salariile?

Soluţii pentru litigii de muncă