in

Curtea Supremă din Marea Britanie decide pe 24 ianuarie cine declanșează Brexit

Un complet format din 11 judecători ai Curții Supreme din Marea Britanie va stabili dacă guvernul britanic poate iniția declanșarea articolului 50 din Tratatul de aderare la UE, fără aprobarea parlamentului.

Președintele curții, Lordul Neuberger, va citi un scurt rezumat al deciziei marți, 24 ianuarie, la ora 9.30, scrie The Guardian. Avocații și principalele părți vor primi notificări în avans, cu puțin timp înainte.

Hotărârea celor 11 judecători va arăta dacă guvernul are sau nu dreptul să utilizeze puterile prerogative regale cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană fără aprobarea explicită a parlamentarilor aleși.

Dacă va hotărî în favoarea parlamentului, atunci va fi nevoie de o lege prin care să fie declanșat articolul 50. De asemenea, judecătorii trebuie să decidă dacă parlamentele din Edinburgh, Cardiff și Belfast vor avea un rol procedural sau unul consultativ în declanșarea Brexit.

curtea



Hotărârea, scrie The Guardian, va testa semnificația convenției Sewel, care arată că în cazul în care Parlamentul de la Londra dezbate o legislație cu privire la probleme care au fost descentralizate, atunci, în mod normal, trebuie solicitat acordul parlamentelor descentralizate.

Grupul de 11 judecători este cel mai mare format vreodată pentru un singur caz, scrie publicația citată. O astfel de mobilizare a judecătorilor arată importanța constituțională și politică a procesului.

Articolul 50 din tratatul de aderare la UE prevede că orice stat membru poate părăsi uniunea „în conformitate cu propriile cerințe constituționale”, ceea ce reprezintă un termen nedefinit care a permis interpretări diferite.

Pe rolul instanțelor mai sunt încă două procese ce vizează Brexit-ul. Unul dintre ele va avea loc la Dublin, unde se va judeca revocabilitatea procesului de ieșire din UE, iar un altul va fi tot la Londra, unde se va stabili dacă ieșirea din UE înseamnă automat și ieșirea de pe piața unică și din Spațiul Economic European.

Brexitul, la Înalta Curte din Londra. „Referendumul nu înlocuiește democrația parlamentară”

Theresa May nu renunţă: Guvernul a făcut apel, nu vrea ca Brexit-ul să fie decis în Parlament

Scoția și Țara Galilor, admise în procesul contra Guvernului May. Ministru scoțian: „Nu puteți să ne ignorați”

Theresa May, comparată cu Henric VIII. „Vrea să se substituie parlamentului”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fostul ministru al Diasporei, Maria Ligor, va da explicații în fața deputaților din Comisia pentru românii din afara granițelor

Român agresat de un englez beat: „Du-te în țara ta!”