in

Înregistrarea ca self-employed

Cetăţenii români pot desfăşura activităţi independente (self employed) fără restricţii pe teritoriul Marii Britanii.

Înregistrarea fiscală la HM Revenue & Customs – pentru a obţine Numărul Unic de Identificare a Contribuabililor (Unique Taxpayer Reference Number – UTR) trebuie efectuată nu mai târziu de 3 luni de la data la care a fost începută activitatea.

Pentru a vă înregistra, contactaţi HM Revenue & Customs la numărul de telefon 0845 915 4515 sau 0845 366 7899 dacă lucraţi în sectorul construcţiilor, potrivit regulilor Programului pentru Sectorul Construcţiilor (Construction Industry Scheme – CIS).

Înainte de a obţine UTR, trebuie să obţineţi Numărul Naţional de Asigurare (National Insurance Number – NINo). Numerele de Asigurare sunt emise de către birourile locale ale Jobcentre Plus în baza unor documente care atestă identitatea aplicantului şi faptul că acesta desfăşoară activităţi pe cont propriu pe teritoriul Marii Britanii. Pentru a stabili o programare la cel mai apropiat birou Jobcentre Plus în vederea obţinerii NINo, sunaţi la 0845 600 0643.

Yellow Registration Card

Opţional, se poate obţine un Certificat de înregistrare (Yellow Registration Certificate) care confirmă dreptului de şedere pe teritoriul Marii Britanii în vederea desfăşurării de activităţi pe cont propriu (self employed). Certificatul de înregistrare este emis de către UK Border Agency în urma unei aplicaţii (formularul BR1) la care se anexează documente care atestă identitatea aplicantului şi faptul că acesta desfăşoară activităţi pe cont propriu pe teritoriul Marii Britanii.

Certificatele de înregistrare confirmă faptul că la data emiterii lucrătorii îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia şi practica din Marea Britanie cu privire la desfăşurarea activităţilor ca self employed.

Lucrătorii români care desfăşoară activităţi ca self employed în Marea Britanie (fără a fi autorizaţi să desfăşoare şi activităţi dependente, în baza unui contract de muncă) trebuie să se asigure că activităţile pe care le desfăşoară nu sunt asimilate raporturilor de muncă, ce ar face necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă (Accession Worker Card) sau a unui alt document care confirmă dreptul de muncă (Registration Certificate).

Diferenţa între statutul de “self employed” şi cel de “angajat”

În general, raporturile sunt considerate a fi raporturi de muncă, şi implicit persoanele în cauză au statut de “angajat”, dacă:

– activitatea este desfăşurată în mod individual;

– lucrătorii primesc instrucţiuni cu privire la locul de muncă, intervalul orar sau modul în care trebuie desfăşurată activitatea;

– lucrătorii desfăşoară activitatea pentru un număr predeterminat de ore;

– lucrătorilor li se poate cere să desfăşoare şi alte activităţi, în afara celor obişnuite;

– plata lucrătorilor se face la oră / săptămână / lună;

– lucrătorii sunt plătiţi pentru munca suplimentară.

În general, raporturile sunt considerate a fi raporturi civile, şi implicit persoanele în cauză au statut de “self employed”, dacă:

– au libertatea de a sub-contracta altor lucrători activitatea pe care o desfăşoară;

– dispun de instrumentele şi materialele necesare pentru desfăşurarea activităţii (cu excepţia acelor instrumente pe care orice angajator trebuie să le asigure la locul de muncă);

– au agreat desfăşurarea activităţii în schimbul unui preţ fix, indiferent de timpul necesar pentru finalizarea activităţii;

– au libertatea de a decide tipul activităţii, locul, timpul şi modul în care desfăşoară această activitate;

– prestează în mod obişnuit aceste servicii şi în contul altor beneficiari;

– sunt direct responsabili pentru calitatea lucrărilor executate şi pentru pierderile financiare care pot surveni în urma unor litigii între părţile contractante.

Employment Status Indicator – ESI

Pentru a determina statutul lucrătorilor (angajaţi sau self employed), autorităţile britanice au elaborat un instrument de evaluare a activităţilor desfăşurate (Employment Status Indicator – ESI), disponibil pe website-ul HM Revenue & Customs. Răspunzând unor întrebări simple privind tipul activităţilor pe care le desfăşuraţi, puteţi obţine un punct de vedere autorizat cu privire la regimul care vă este aplicabil.

Efectele statutului de self employed

Statutul pe care îl deţineţi (angajat sau lucrător pe cont propriu) va influenţa:

– aplicabilitatea prevederilor legale privind obligativitatea obţinerii unei autorizaţii de muncă înainte de începerea raporturilor de muncă cu un angajator britanic;

– nivelul contribuţiilor sociale şi modul în care acestea sunt colectate de către HM Revenue & Customs: în cazul angajaţilor contribuţiile sociale (Clasa 1) vor fi reţinute şi virate de către angajatori, în timp ce persoanele self employed vor plăti individual contribuţiile sociale (Clasele 2 / 4) şi impozitul pe venit.

– dreptul la prestaţii sociale contributive – contribuţiile sociale plătite de persoanele “self employed” permit accesul la un număr limitat de prestaţii sociale;

– aplicabilitatea setului minim de drepturi garantate de legislaţia muncii şi procedurile care trebuie urmate în cazul unor litigii de muncă / civile.

Lucrătorilor pe cont propriu nu le sunt aplicabile prevederile legale privind salariul minim, timpul de muncă şi concediile de maternitate/odihnă, protecţia în cazul concedierilor sau procedurile rapide de soluţionare a litigiilor prin intermediul unui tribunal de muncă (Employment Tribunal). Alte informaţii utile lucrătorilor independenţi pot fi obţinute pe website- urile următoarelor autorităţi şi organizaţii: HM Revenue & Customs; Jobcentre Plus; UK Border Agency; Employment Agency Standards Inspectorate (EAS); Health & Safety Executive; Construction Skills Certification Scheme.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Asta e viaţa de şofer profesionist”

Străinii, câştigători pe piaţa muncii