in

Statele Unite ar putea refuza un tratat comercial cu Marea Britanie, dacă se încalcă Acordul Brexit

Fostul vicepreședinte Joe Biden, candidat la președinția SUA, a avertizat Regatul Unit că dacă ieșirea din UE va duce la încălcarea acordului de pace din Irlanda de Nord, nu va exista un tratat comercial între Londra și Washington, conform Reuters.

„Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit-ului. Orice acord comercial între SUA și Regatul Unit trebuie să depindă de respectarea Acordului și să evite revenirea la o frontieră dură. Punct.”, a scris Biden pe Twitter, potrivit Pro TV.

Premierul Boris Johnson a propus un pachet legislativ care ar încălca parțial acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în special prevederile referitoare la Irlanda de Nord.

El consideră că UE a adoptat o poziție de forță la negocierile comerciale și încearcă să divizeze Regatul Unit. Johnson consideră că Londra trebuie să aibă posibilitatea de a încălca o parte din tratatul semnat anul acesta, pentru ca să își poată onora angajamentele din acordul de pace din 1998, care a încheiat trei decenii de violențe în Irlanda de Nord.

Prin acordul din Vinerea Mare, unioniștii pro-britanici, majoritar protestanți, și naționaliștii catolici irlandezi au renunțat la confruntări, iar frontiera între Republica Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, a devenit practic deschisă.

Brexitul îi va sărăci pe britanici cu 28 miliarde lire. Trump: „Marea Britanie și Statele Unite vor fi libere să încheie un nou acord comercial masiv”

Uniunea Europeană susține că orice încălcare a tratatului pentru Brexit poate bloca negocierile comerciale, ceea ce ar complica situația frontierei respective.

Biden a redistribuit pe Twitter o scrisoare prin care congresmenul Eliot Engel, președintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, îi cerea lui Johnson să respecte acordul de pace din 1998.

Engel l-a îndemnat pe premierul britanic „să renunțe la orice eforturi îndoielnice și incorecte de a încălca protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de Retragere” a Regatului Unit din UE și ”să se asigure că negocierile pentru Brexit nu subminează deceniile de progres pentru instaurarea păcii în Irlanda de Nord și opțiunile de viitor pentru relațiile bilaterale”.

El a susținut că Congresul nu va sprijini un acord de liber schimb cu Londra, dacă britanicii nu îşi respectă angajamentele.

Scrisoarea a fost semnată şi de congresmenii Richard Neal, William Keating şi Peter King.

Johnson insistă însă să își pună în aplicare planul. Guvernul său a convenit miercuri să lase parlamentului decizia privind utilizarea atribuțiilor post-Brexit, în cadrul proiectului de lege privind piața internă. Prin această poziție, executivul a evitat o rebeliune în interiorul Partidului Conservator, aflat la putere din 2010.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a stabilit: Nord-estul Angliei intră sub restricții din această noapte. Peste 9 milioane de oameni vor fi afectați

romani ecologisti diaspora

România, țara unde incompetența este la putere și în opoziție. Numai diaspora poate sparge încercuirea