in

Exercitarea drepturilor civile faţă de poliţie

Poliţia are dreptul să îşi exercite autoritatea conferită de lege când are de-a face cu suspecţi, însă această autoritate trebuie exercitată responsabil. Chiar dacă de cele mai multe ori se respectă procedura legală, există şi multe situaţii în care poliţiştii comit abuzuri în exercitarea funcţiei, nerespectând drepturile civile fundamentale ale persoanelor suspectate.

Astfel de cazuri nu trebuie tolerate, deoarece poliţia nu este mai presus de lege şi cei care abuzează de funcţie trebuie să suporte consecinţele legale în materie.

Poliţia reprezintă o autoritate a Guvernului care activează în slujba cetăţeanului. Nu trebuie să vă simţiţi intimidaţi sau ameninţaţi şi să faceţi ceea ce vi se cere atunci când există o încălcare flagrantă a drepturilor dvs. De exemplu, puteţi refuza să răspundeţi întrebărilor poliţiei şi să solicitaţi serviciile unui avocat. Mai mult decât atât, aveţi posibilitatea legală să numiţi avocatul din cadrul firmei de avocatură care să vă asiste la secţia de poliţie.

Acest serviciu este gratuit, sub condiţia ca firma respectivă de avocatură să fie în măsură să ofere astfel de servicii de asistenţă juridică. Ennon & Co Solicitors este una dintre aceste firme care vă acordă asistenţă şi reprezentare juridică la diferite secţii de poliţie, la orice oră din zi şi din noapte, în mod gratuit.

Este de preferat să cooperaţi cu poliţia atunci când vă abordeză. De exemplu, dacă vi se solicită informaţii cu privire la datele personale ca nume, prenume, adresă. Dacă însă se urmăreşte percheziţionarea dvs., trebuie să vi se facă cunoscut şi motivul pentru care vi se cere acest lucru. Fără o suspiciune motivată, poliţia ar trebui să înceteze orice astfel de acţiune. Acest lucru nu este însă necesar dacă aţi fost oprit într-o zonă interzisă sau în perimetrul căreia se efectuează percheziţii.

Drepturile şi puterea conferită de lege poliţiei sunt amintite şi dezbătute în diferite acte normative şi coduri. Principalul act normativ în materie îl reprezintă “The Police and Criminal Evidence Act 1984” (PACE).

Prevederile acestui act încadrează şi limitează drepturile poliţiei şi, respectiv, ale suspectului, în situaţia reţinerii, percheziţiei, intervievării şi arestării suspecţilor. Orice încălcare a acestor reguli de către poliţişti poate atrage grave consecinţe juridice asupra lor.

În situaţia în care credeţi sau ştiţi că drepturile dvs au fost încălcate şi poliţia a făcut abuz de putere, aveţi deschise mai multe opţiuni. Una dintre acestea este să faceţi plângere către “Independent Police Complaints Commission” (IPCC). Deasemenea, vă puteţi adresa şi direct secţiei de poliţie respective sau chiar să îi acţionaţi în judecată, dar nu este recomandată această ultimă variantă decât în situaţia în care autorizaţi în acest sens o firmă abilitată de avocatură.

Respectarea drepturilor civile fundamentale ale cetăţenilor reprezintă unul dintre obiectivele primordiale ale societăţii în care trăim, iar poliţia este o instituţie de stat care, la rândul ei, trebuie să se conformeze întocmai literei legii.

Av. Mihaela Pădure

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce spune BNR despre sumele trimise din UK

Poliţist reprofilat în comerciant