in

Uniunea Europeană nu renegociază acordul post-Brexit. Discuția dintre Boris Johnson și șefa Comisiei Europene a eșuat

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a respins propunerea premierului britanic Boris Johnson de a renegocia acordul post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord. Cei doi au avut o discuție telefonică, joi, 22 iulie, Boris Johnson căutând să obțină sprijin și de la cancelarul german Angela Merkel, potrivit BBC.

„UE va continua să fie creativă și flexibilă în cadrul protocolului (nord-irlandez – n.r.). Dar nu vom renegocia. Trebuie să asigurăm împreună stabilitate și predictibilitate în Irlanda de Nord”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Premierul britanic a sunat-o pe șefa Comisiei Europene, transmițându-i că protocolul nord-irlandez care reglementează comerțul cu provincia britanică „nu mai este sustenabil” și a cerut UE „să analizeze cu seriozitate propunerile” formulate de guvernul de la Londra, potrivit unui comunicat transmis de Guvernul de la Londra.

În cursul aceleiași zile, Johnson a sunat-o și pe Angela Merkel, căreia i-a spus că protocolul, în forma sa actuală, nu își mai îndeplinește obiectivele.

Marea Britanie, cea mai gravă criză de personal din 1997. Brexitul și pandemia au alungat lucrătorii

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul discuțiilor pentru Brexit creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, care beneficiază în continuare de piața unică europeană, și restul Regatului Unit.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului și stimulează nemulțumirea unioniștilor.

Miercuri, 21 iulie, Guvernul britanic a cerut „o schimbare semnificativă a protocolului”. Londra a solicitat un moratoriu care să conțină prelungirea perioadelor de grație în vigoare asupra anumitor controale, precum și înghețarea acțiunilor juridice intentate ale UE împotriva Marii Britanii, potrivit Agerpres.

Londra cere ca bunurile britanice destinate provinciei, și nu pieței europene, să poate ajunge acolo „aproape” fără controale vamale. Guvernul britanic dorește de asemenea ca normele sale, și nu doar cele ale UE, să fie acceptate acolo pentru ca mărfurile să circule fără restricții.

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieței comune, din cauza lipsei unei frontiere fizice și a unui control între Irlanda de Nord și Irlanda, în sud.

Obiectivul acestui acord post-Brexit este tocmai evitarea unei astfel de frontiere, care ar putea compromite pacea obținută în 1998, după trei decenii de tulburări între unioniști, în special protestanți, și republicanii în majoritate catolici, soldate cu 3.500 de morți.

În vigoare de la 1 ianuarie, acordul post-Brexit menține provincia britanică pe piața unică și în uniunea vamală europeană pentru mărfuri, prevăzând controale vamale asupra bunurilor care ajung în Irlanda de Nord din Marea Britanie, separate de mare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4.3]
populata romaniei

Cum va arăta populaţia României peste 30 de ani. Prognoză sumbră

Român din banda „Hackerville,” extrădat în Irlanda din Marea Britanie. Deschidea conturi bancare cu documente false