in

Frații Micula, motivul pentru care UE deschide primul proces post-Brexit cu Marea Britanie

Frații Micula, motivul pentru care UE deschide primul proces post-Brexit cu Marea Britanie

Comisia Europeană a lansat primul proces post-Brexit împotriva Regatului Unit într-un caz legat de frații Micula, într-o mișcare care ar putea exacerba tensiunile dintre Bruxelles și Londra.

Comisia a acționat în instanță miercuri guvernul britanic la Curtea Europeană de Justiție, susținând că o hotărâre a Curții Supreme din Marea Britanie din februarie 2020 prin care a obligat guvernul român să plătească despăgubiri investitorilor care au pierdut subvențiile de stat „a încălcat principiul cooperării sincere” și a încălcat dreptul UE, arată Financial Times.

Sesizarea vine în timp ce Londra și Bruxelles-ul sunt blocate în discuții cu privire la posibile modificări ale protocolului Irlandei de Nord, care guvernează comerțul post-Brexit.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a amenințat din nou că va declanșa articolul 16 din protocol care ar suspenda unele controale asupra mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Comisia a început proceduri de încălcare a dreptului comunitar din cauza nerespectării integrale a protocolului de către Regatul Unit, dar le-a întrerupt în timpul negocierilor.

Brexitul „a afectat grav comerțul”, în ciuda promisiunilor Guvernului britanic

În conformitate cu acordul de retragere a UE, Regatul Unit este supus CEJ și hotărârilor sale timp de patru ani, după perioada de tranziție care s-a încheiat la 31 decembrie 2020. Curtea judecă, de asemenea, litigiile din Irlanda de Nord, atâta timp cât protocolul este în vigoare, deoarece regiunea rămâne efectiv pe piața unică a mărfurilor.

Marea Britanie vrea să schimbe acest aranjament, din cauză că parlamentarii conservatori pro-Brexit sunt nemulțumiți de ceea ce spun că este impunerea unei instanțe străine. CEJ examinează deja un caz introdus de comisie împotriva Regatului Unit în 2020 pentru presupusa nerespectare a normelor privind motorina roșie cu impozitare mai mică, dar se referă la executarea unei hotărâri preexistente.

Regatul Unit a încălcat legea UE în cazul fraților Micula

Cazul României este anterior aderării țării la UE. România a revocat o schemă de stimulente pentru investiții în 2005, cu patru ani înainte de expirarea programată, pentru a-și alinia legislația națională la normele UE privind ajutorul de stat. Ioan și Viorel Micula, doi investitori cu cetățenie suedeză, au contestat decizia în România și, ulterior, la Bruxelles, unde au pierdut o cerere de despăgubire.

Frații Micula au contestat decizia în fața Tribunalului Uniunii Europene, instanța inferioară CEJ. Dar ei au cerut și instanțelor din Marea Britanie să pună în aplicare acordarea de despăgubiri. Comisia dorește acum ca CEJ să stabilească dacă Regatul Unit a încălcat legea judecând o problemă juridică care era deja în fața instanțelor UE și a aplicat greșit legea.

Oficialii Comisiei spun că decizia de a lansa cazul nu are legătură cu discuțiile din Irlanda de Nord. Guvernul Marii Britanii a refuzat să comenteze.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poliția londoneză anunță OFICIAL că anchetează penal Guvernul Boris Johnson

Poliția londoneză anunță OFICIAL că anchetează penal Guvernul Boris Johnson

Focuri de armă în Londra. Trei arestări în sudul orașului

Focuri de armă în Londra. Trei arestări în sudul orașului