in

Prețurile alimentelor din Marea Britanie cresc în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, criza costului vieții se extinde

Prețurile alimentelor în Marea Britanie au crescut cu 11,6% în octombrie – cel mai rapid ritm înregistrat vreodată – deoarece alimente de bază precum pliculețele de ceai, laptele și zahărul s-au scumpit, împreună cu alimentele proaspete, arată datele.
Inflația anuală a alimentelor a crescut de la 10,6% în septembrie, arată cel mai recent raport lunar al British Retail Consortium și al firmei de date Nielsen, scrie The Guardian.

Britanicii cumpără mai multe legume și alimente congelate sau de calitate inferioară, pe măsură ce costurile vieții cresc

Prețurile alimentelor din Marea Britanie cresc rapid

Luna trecută, creșterea anuală a prețurilor la alimentele proaspete a fost deosebit de mare, de 13,3% pe an, comparativ cu o rată de 12,1% în septembrie.

Inflația nealimentară a crescut la 4,1%, de la 3,3% în luna precedentă, ceea ce înseamnă că prețurile totale ale magazinelor au fost cu 6,6% mai mari de la an la an, de asemenea o creștere record pentru acest indice.

Directorul executiv al BRC, Helen Dickinson, a declarat: “A fost o lună dificilă pentru consumatorii care nu numai că s-au confruntat cu o creștere a facturilor la energie, dar și cu un coș de cumpărături mai scump.

“Prețurile au fost împinse în sus din cauza presiunilor semnificative asupra costurilor de intrare cu care se confruntă comercianții cu amănuntul din cauza creșterii prețurilor la mărfuri și energie și a unei piețe a forței de muncă tensionate. Chiar și prețul articolelor de bază a crescut, prețul unei simple cești de cafea a crescut, deoarece pliculețele de ceai, laptele și zahărul au înregistrat creșteri semnificative. Deși unele costuri ale lanțului de aprovizionare încep să scadă, acest lucru este mai mult decât compensat de costul energiei, ceea ce înseamnă că urmează o perioadă dificilă atât pentru comercianții cu amănuntul, cât și pentru gospodării.”

Marea Britanie se va confrunta cu o iarnă grea

Există puține speranțe că inflația prețurilor la alimente se va atenua în curând, a avertizat Andy Clarke, fostul director executiv al lanțului de supermarketuri Asda.

El a declarat la emisiunea Today de la BBC radio 4 că Marea Britanie se va confrunta cu o iarnă grea. “Vedem cifre ale inflației de peste două cifre. Nu putem vedea nimic pe termen scurt care să sugereze că va scădea la sud de acest nivel. În orice caz, va crește.”

Clarke, care este în prezent președinte al companiei de îmbunătățire operațională Newton Europe, a declarat că Crăciunul va fi o provocare pentru gospodării, care se confruntă deja cu costuri ridicate ale combustibililor și cu facturi energetice în creștere, declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.

“Toată lumea vrea să se bucure de Crăciun, dar trebuie să considerăm că, în mod cert, în următoarele trei-șase luni nu vom asista la o scădere rapidă a inflației… Va fi o iarnă grea, iar inflația alimentară se adaugă în mod clar la povara familiilor.”

Richard Walker, directorul general al Iceland Foods, a avertizat, de asemenea, cu privire la noi creșteri de prețuri și la creșterea insecurității alimentare. El a declarat pentru Today: “Am prețuri de cost în prezent pe masă de la furnizorii de marcă mari pe care nu le-am suportat încă ca afacere, darămite să le transferăm clienților noștri. Așa că eu cred că situația se va înrăutăți.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.7]

imobiliare uk

Prețurile caselor din Marea Britanie scad pentru prima dată în 15 luni, deciziile guvernului Liz Truss au făcut ravagii pe piața imobiliară

romani in anglia

Oficiul naţional de statistică de la Londra: creştere uriaşă a numărului de români, la ce cifre s-a ajuns